Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Pekka Mattila varoittaa liian isoista osingoista ja kehottaa yrityksiä investoimaan

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / hs
”Suuryritykset aikovat lisätä investointeja digitalisaatioon voimakkaasti. Digitalisaatiosta uhkaa tulla toiveiden tynnyri, joka ratkaisee kaikki mahdolliset ongelmat”, varoittaa professori Pekka Mattila, 37. Mattila on kuvattu kotonaan viime lokakuussa.
”Suuryritykset aikovat lisätä investointeja digitalisaatioon voimakkaasti. Digitalisaatiosta uhkaa tulla toiveiden tynnyri, joka ratkaisee kaikki mahdolliset ongelmat”, varoittaa professori Pekka Mattila, 37. Mattila on kuvattu kotonaan viime lokakuussa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / hs
Fakta

Mikä tutkimus?

  Aalto-yliopisto ja OP-ryhmä toteuttavat suuryritystutkimuksen joka vuosi.

  Nyt neljännen kerran toteutettu suuryrityskysely kattaa 250 Suomen suurinta yritystä.

  Kyselyyn vastasi 155 avainjohtajaa 109 yrityksestä.

  Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2014 307 miljardia euroa. Se on noin 80 prosenttia kaikkien yritysten liikevaihdosta.

Huoli kyberturvallisuusriskeistä on uunituoreen tutkimuksen mukaan kasvanut suomalaisissa suuryrityksissä merkittävästi. Yritysjohtajat kokevat konkreettisiksi riskeiksi erityisesti yrityksiin suoraan kohdistuvat uhat, kuten tietomurrot ja palvelunestohyökkäykset.

Aalto-yliopiston ja OP-ryhmän maanantaina julkistamassa tutkimuksessa suuryrityksistä yli neljä viidesosaa, 84 prosenttia sanoo, että tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyvät riskit ovat merkittäviä. Vuotta aiemmin vain runsas puolet koki riskit huomattaviksi.

Johtajista nyt myös lähes kaikki, runsaat 90 prosenttia arvioi, että kyberuhkat vaativat yhtiöltä varautumista lähitulevaisuudessa.

”Tähän syynä ovat varmasti pankkien henkilötietoihin liittyvät vuotoskandaalit, Volkswagenin päästökriisit, maailmanpolitiikka ja verkon keskustelutodellisuus”, arvioi tutkimuksen johtaja, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin professori Pekka Mattila.

Vuotuinen suuryrityskysely kattaa Suomen 250 suurinta yritystä.

Johtajien odotukset tulevasta ovat kyselyn mukaan kohentuneet aiemmasta selvästi. Yritykset ovat trimmanneet itsensä myös huippukuntoon.

”Erityisesti juuriltaan suomalaiset yritykset näyttävät aiempaa vahvemmilta. Usko ja taisteluhalu ovat palautuneet. Henkisesti yritysjohtajat ovat siirtymässä tehostamisesta ja säästämisestä taas uuden kehittämiseen”, Mattila kiteyttää.

Suuryritysten voitot ovat kasvaneet myös merkittävästi viime vuosina. Samaan aikaan henkilöstöä on leikattu rajusti, eikä suunta näytä vielä pysähtyvän. Alihankintoja siirtyy vauhdilla myös ulkomaille.

Vielä vuoden 2014 alussa suuryritykset työllistivät noin 900  000 suomalaista, viime vuoden alussa enää 860  000.

Suomessa pääkonttoriaan pitävät yritykset ennakoivat, että henkilöstö vähenee edelleen kotimaassa. Ulkomailla henkilöstöä sen sijaan lisätään.

”Työllistämisnäkymä on huolestuttava. Kun alihankintoja siirtyy ulkomaille, se vie työpaikkoja erityisesti metropolialueiden ulkopuolelta, keskisuurista ja pienistä yrityksistä”, Mattila sanoo.

Mattila suosittaa, että yritykset harkitsisivat kevään osinkopäätöksiään tarkoin heikon työllisyystilanteen vuoksi. Isot osingot voivat synnyttää runsaasti napinaa kansalaisten keskuudessa.

”Yritykset tietysti itse parhaiten tietävät, mitä voitoillaan tekevät. Jos työllisyys Suomessa ei parane, suuret osingot voivat synnyttää jännitettä ja viholliskuvaa tavallisen suomalaisen sekä suuryrityksen johtajien välillä. ”

”Kielteinen asenneilmasto voi vaikeuttaa myös yritysten mahdollisuuksia ajaa asioitaan.”

Mattila neuvoo johtajia sijoittamaan voittoja takaisin yrityksiin, uuden kasvun edellytyksiin.

”Investointeja tarvitaan: nyt ne eivät riitä edes ylläpitoon tai vanhan korvaamiseen. Investoinnit voivat kohentaa myös sijoittajakuvaa, kun näkymästä eteenpäin on selvempi käsitys”, Mattila uskoo.

Tutkimus perkasi myös johtajien näkemyksiä Venäjän ja Kiinan riskeistä.

Vastanneista lähes joka toinen, 42 prosenttia sanoo, että Venäjän viimeaikainen kehitys on vaikuttanut yrityksen strategisiin painotuksiin, esimerkiksi investointeihin. Kiinan kohdalla näin vastasi vain joka neljäs.

”Odotukset Kiinasta ovat yliviritteisiä. Ehkä kriisitietoisuus Kiinasta ei ollut vielä niin päällä, kun kysely tehtiin”, Mattila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat