Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussifirmat voivat saada jättisakot epäillystä kartellista

Lähes 40 miljoonan euron kartellisakko olisi Suomen historian suurimpia

Talous
 
Milla Takala / Lehtikuva
Kilpailu- ja kuluttajavirasto epäilee bussifirmoja kartellista.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto epäilee bussifirmoja kartellista. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Linja-autoalan kuohunta jatkui maanantaina, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoi esittävänsä lähes 40 miljoonan euron kartellisakkoa alan seitsemälle toimijalle sekä Matkahuollolle ja Linja-autoliitolle.

Viraston mukaan alan keskeiset toimijat ovat rajoittaneet keskinäistä kilpailuaan ja pyrkineet estämään uusien kilpailijoiden pääsyn markkinoille.

Kartellissa ovat KKV:n mukaan olleet Vainion Liikenne, Koiviston Auto -yhtymä, Länsilinjat, Pohjolan Liikenne, Pohjolan Matka, Savonlinja-yhtiöt ja Väinö Paunu Oy.

Kovinta, yli kymmenen miljoonan euron sakkoa virasto esittää Matkahuollolle. Se kiistää toimineensa väärin.

”Olemme kaiken aikaa toimineet matkustajan edun mukaisesti ja noudattaneet viranomaisten ohjeita lain tulkinnasta sitä mukaa, kun niitä on meille annettu”, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju tiedotteessa.

Moni muukin yhtiö torjui epäillyt laittomuuksista.

Bussikartelliepäily siirtyy markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Kartellilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yritykset sopivat keskenään hinnoista. Se on lain vastaista. Kartelleissa kärsijöinä ovat lopulta asiakkaat, jotka maksavat korkeampaa hintaa kuin aidossa kilpailutilanteessa.

Sakkovaatimuksen osalta bussikartelli kuuluu Suomen suurimpiin. Asvalttikartelliin osallistuneet yritykset saivat vuonna 2009 yhteensä 83 miljoonan euron sakot. Lemminkäisen osuus oli 68 miljoonaa euroa. Myös metsäkartellin sakkoseuraamus oli 50 miljoonaa euroa.

KKV:n mukaan linja-autoalan kielletty toiminta alkoi viimeistään vuonna 2008. Taustalla vaikutti viraston mukaan vuonna 2009 voimaan tullut lainmuutos, jonka oli tarkoitus avata ala kilpailulle.

Viraston mukaan ”käytännössä osapuolet sopivat Linja-autoliiton piirissä keskinäisen kilpailun rajoittamisesta ja estivät kilpailevien reittiliikennelupavuorojen pääsyn Matkahuollon matka- ja pakettipalveluihin.”

”Kartelleissa on kyse valtavista taloudellisista vaikutuksista”, sanoo KKV:n apulaisjohtaja Valtteri Virtanen.

”Lopulta tuomioistuin arvioi, onko lakia rikottu”, Virtanen sanoo.

Linja-automarkkinoiden haastaja Onnibus kehui KKV:n ratkaisua. ”En iloitse toisen epäonnesta, mutta jos pöytä saataisiin nyt putsattua,” kommentoi toimitusjohtaja Pekka Möttö.

Onnibus aloitti Suomessa vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat