Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Talous lepattaa pienellä liekillä” – OP ennustaa haurasta kasvua

Talous
 
Laura Oja / HS
OP ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.
OP ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia. Kuva: Laura Oja / HS

Finanssiryhmittymä OP:n ekonomistit arvioivat, että sekä Suomen talous että maailman talous lepattavat tällä hetkellä hyvin pienen liekin varassa.

Tuore ennuste toteaa, että maailmantalous ei tarjoa apua Suomen talouden elpymiselle tänä vuonna. OP ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.

Ennusteen pohjana on käsitys, että maailman kansantuote kasvaa edelleen vaisusti, vain vähän enemmän kuin viime vuonna, koska maailmankaupan ja teollisten investointien kehitys jatkuu heikkona.

”Vuonna 2017 näkymä paranee, mutta on monien epävarmuuksien sävyttämä”, ennuste sanoo.

”Suomen näkymiä heikentää öljyn hinnan laskun horjuttama Venäjä, jonka taantuma jatkuu aiemmin arvioitua syvempänä tänä vuonna. Yhdysvalloissa kohtuullinen kasvu jatkuu, mutta inflaatio on jäämässä edelleen hyvin matalaksi. Keskuspankki nostaa ohjauskorkojaan joulukuisia arvioita vähemmän.”

Euroopan keskuspankki joutuu harkitsemaan uusia kevennystoimia aiempia arvioitaan vaisumman talouskasvun ja inflaation vuoksi alkuvuoden aikana. ”Merkittäviä uusia avauksia ei kuitenkaan ole odotettavissa”, ekonomistit katsovat.

”Suomessa vientinäkymät kuluvalle vuodelle ovat edelleen heikot. Vienti Venäjälle vähenee edelleen jyrkästi. Edellytykset elpymiselle ovat kasassa vuonna 2017, jos talouspolitiikka onnistuu kustannuskilpailukyvyn kohentamisessa. Epäonnistuminen merkitsisi heikkojen vuosien jatkumista ja edelleen vaikeuttaisi talouden uutta nousua”, kirjoittaa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

”Riskien realisoituessa Suomea uhkaisi Japaniakin pahempi skenaario, jossa julkinen velka kasvaa, ja yksityinen sektori painii deflatorisessa kierteessä samalla kun talous kärsii korkeasta työttömyydestä. Vaikka suhdannetilanne on jossain määrin toiveikas, niin uhkakuvat ovat tulleet synkemmiksi”, Heiskanen summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat