Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka sadas kirje myöhästyi viime syksynä – ammattiliitto pelkää jakelun vaikeuksien pahenevan

Ay-johtaja pelkää, että väen vähennys pahentaa vaikeuksia jakelussa. Viestintävirasto seuraa tilannetta.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Postin lajittelua Pasilan postikeskuksessa marraskuussa.
Postin lajittelua Pasilan postikeskuksessa marraskuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Postinkanto kohti iltapäivää

 Posti aikoo painottaa jakeluaikojaan entistä enemmän iltapäivään ja alkuiltaan.

 Osalle suomalaisista posti alkaa tulla aiempaa myöhemmin, mutta joissakin tapauksissa jakelu voi aikaistua.

 Syynä on, että samaan aikaan kun kirjeiden määrä vähenee, pakettien ja esimerkiksi aterioiden toimittaminen koteihin lisääntyy.

 Muutokset tapahtuvat loppukeväällä.

Viime syksynä noin joka sadas postimerkillinen kirje jaettiin myöhässä.

Suomessa lähetettiin syyskuussa vajaat seitsemän miljoonaa niin sanotun yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvaa kirjettä, joista noin 77 000 myöhästyi, kertoo kuluttajansuojaryhmän päällikkö Merja Saari Viestintävirastosta. Loka–marraskuussa 30 000 kirjettä jäi jakamatta lain edellyttämällä tavalla.

”Pidämme tilannetta sillä tavoin vakavana, että pidämme yllä seurantaa ja haluamme tietää, mitä toimenpiteitä Posti aikoo toteuttaa”, Saari sanoo.

Postilaisia edustava Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen pelkää, että väen vähennykset Postissa johtavat postinjakelun takkuamiseen yhä pahemmin. Posti ilmoitti tiistaina suurista yhteistoimintaneuvotteluista, joissa työpaikkansa saattaa menettää jopa 860 ihmistä.

”En ymmärrä, miten he meinaavat tämän hoitaa”, Nieminen sanoo.

Postilla on lakiin kirjattu niin sanottu yleispalveluvelvoite, joka tarkoittaa, että postimerkilliset kirjeet on jaettava jokaiseen kotitalouteen viitenä päivänä viikossa.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen myöntää, että ajoittaisia jakeluhäiriöitä on ollut.

Artikkeliin liittyvät

”Posti käy päivittäin noin kahdessa miljoonassa osoitteessa”, hän sanoo.

”Kaiken kaikkiaan laatu on ollut erinomainen.”

Niemisen mukaan syy jakelun ongelmiin on se, että väkeä on vähennetty Postista liikaa. Vuosituhannen vaihteesta postilaisten määrä on supistunut 8 000:lla.

Postin mukaan iso syy jakeluhäiriöihin on ollut jäykkä työvuororakenne ja se, että ennen viime joulukuuta Posti ei voinut käyttää vuokratyövoimaa. Kun Postin työehtoriita sovittiin marraskuun lopussa, sopimus toi Postille luvan käyttää vuokratyövoimaa ruuhkahuippujen tasaamiseen.

Niinpä Posti hakee nyt tuuraajia vuokratyöfirmojen kautta samalla, kun se aikoo irtisanoa mahdollisesti satoja työntekijöitä.

”Tämä on täysin normaalia toimintaa”, toteaa Postin henkilöstöjohtaja Jaana Jokinen. Hänen mukaansa tuotannon työntekijöistä vain alle prosentti on vuokratyövoimaa.

Malisen mukaan olisi syytä pohtia, pitääkö postia jakaa jatkossakin jokaiseen suomalaistalouteen viitenä päivänä viikossa. Yleispalvelukirjeet, joiden jakamista laki säätelee, ovat vain pieni osa postin kuljettamista lähetyksistä.

”Kun katsotaan, miten volyymit laskevat, olisi tarpeellista, että koko yleispalvelun sääntelyä arvioitaisiin uudestaan”, hän sanoo.

”Tämä on lainsäätäjän asia päättää. Mutta näen, että olisi hyvä, jos yleispalveluvelvoitetta tarkasteltaisiin uudestaan.”

Postin yt-neuvottelujen taustalla on alan raju myllerrys viestinnän siirtyessä yhä enemmän verkkoon. Suomessa jaettiin yli sata miljoonaa kirjettä vähemmän viime vuonna kuin edellisvuonna. Lehtien jakelumäärä on pudonnut 1950-luvun tasolle.

Tämä pienensi Postin tuloja viime vuonna 75 miljoonaa euroa. Posti arvioi, että tänä vuonna menetys on samaa luokkaa.

”Takana on kuluttajien käyttäytymisen muutos. Sitä voidaan pitää peruuttamattomana ja jatkuvana”, sanoo Postin tuotannon johtaja Yrjö Eskola.

Malisen mukaan tämäkään irtisanomiskierros tuskin jää viimeiseksi.

”On erittäin todennäköistä, että tällä vuosikymmenellä edelleen joudumme jatkamaan sopeuttamistoimia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat