Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuden ahdinko pitkittyy – liikevaihtojen ennustetaan supistuneen tuloskaudella

Ennusteiden mukaan teollisuusyhtiöiden liikevaihto ei kasvanut vielä loppuvuonnakaan.

Talous
 
Martti Kainulainen
Suomalaiset teollisuusyritykset eivät ole vieläkään onnistuneet hyötymään euroalueen talouskasvusta.
Suomalaiset teollisuusyritykset eivät ole vieläkään onnistuneet hyötymään euroalueen talouskasvusta. Kuva: Martti Kainulainen
Fakta

Osavuosikatsaukset julkaistaan kolmen kuukauden välein

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat hieman muuttua tulevaisuudessa.

 Viimeisen vuosineljänneksen yhteydessä yhtiöiden hallitukset antavat osinkoesityksensä. Osingosta päättää yhtiökokous.

Suurten pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden tuloskautta kalvaa yhä liikevaihdon pitkään jatkunut supistuminen.

Suomalaiset teollisuusyritykset eivät ole vieläkään onnistuneet hyötymään euroalueen talouskasvusta. Tilastokeskuksen mukaan teollisuustuotanto on Suomessa supistunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yli 30 kuukautta.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on supistunut loka–joulukuussa 3,3 prosenttia eli 1,2 miljardia euroa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

”Liikevaihdon supistuminen johtuu lähes kokonaan terästeollisuuden ongelmista, energian halpenemisen vaikutuksista Fortumiin ja Nesteeseen sekä Nokian liikevaihdon ennustetusta supistumisesta”, sanoo finanssiyhtiö Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Öljynjalostusyhtiö Neste on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin teollisuusyhtiö. Jos sen vaikutus ennusteeseen poistetaan, teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto supistuisi noin kaksi prosenttia. Yhtiön liikevaihto on supistunut öljyn halpenemisen takia.

”Nesteen kannalta on tärkeää havaita, että jalostuskate on ollut hyvä. Siksi öljyn halpenemisesta johtuva liikevaihdon supistuminen ei heikennä kannattavuutta”, arvioi varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Terästeollisuuden ongelmista kertoo se, että teräsyhtiö SSAB antoi joulukuun puolivälissä verraten pahan tulosvaroituksen.

”Uudet investoinnit eivät ole vieläkään alkaneet suuressa mittakaavassa. Mitään riemua ei ole tuloskaudella luvassa, mutta ei toisaalta mitään suurta pettymystäkään. Pörssin tähtiä ovat olleet Amer Sports ja Huhtamäki, jotka tekevät ennätyksellistä tulosta”, sanoo Angervuo.

Liikevaihdon supistumisesta huolimatta yhtiöt ovat viisaasti karsineet kulujaan kysynnän supistumisen takia. Siksi niiden kannattavuus on säilynyt siedettävänä Suomen neljä vuotta kestäneen taantuman aikana.

Nordean ennusteen mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoittoprosentti eli liikevoiton osuus liikevaihdosta olisi loka–joulukuussa 9,1 prosenttia. Vuonna 2014 samalla ajanjaksolla se oli 8,5 prosenttia ja 6,9 prosenttia vuonna 2013.

”Jos yhteenlaskettu liikevoitto ilman kertaluonteisia olisi pienempi kuin vuoden 2014 lopussa, tarkoittaisi se historiallisen näytön perusteella Suomen talouden supistumisen jatkuneen”, sanoo Angervuo.

Euroopan keskuspankin rahapoliittinen elvytys on heikentänyt euron arvoa suhteessa dollariin. Valuutan ulkoisen arvon heikkenemisen pitäisi parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä kansainvälisessä kaupassa.

”Metsäteollisuus on yksi toimialoista, joka on hyötynyt euron heikkenemisestä. Toinen on konepajateollisuus, mutta hyödyt ovat välillisiä ja selvästi pienempiä kuin metsäteollisuudessa”, sanoo Taittonen.

Angervuon mielestä euron heikkeneminen ei ole merkittävästi hyödyttänyt teollisuusyhtiöitä. Samaa mieltä hän on siitä, että metsäteollisuus on yksi harvoista myönteisistä toimialoista.

Valtaosa metsäteollisuuden voitoista muodostuu sellusta ja pakkausmateriaaleista.

”Metsäteollisuudessa on selviä paranemisen merkkejä, mutta se ei oleellisesti tuloskauden kokonaiskuvaa muuta. Havusellun halpeneminen on metsäteollisuuden kannalta hieman huolestuttava merkki.”

Sen sijaan Suomen taloudelle tärkeässä konepajateollisuudessa näkymät ovat Angervuon mielestä sekavat: osalla liiketoiminta sujuu jo hieman paremmin, mutta osalla on suuria vaikeuksia.

”Metso ja Outotec ovat vaikeuksissa, koska kaivosteollisuuden ahdinko kaikkialla maailmassa on pahentunut.”

Pääasiassa kotimaan markkinoilla toimiville yrityksille loppuvuosi tuskin oli kovin hyvä.

”Kotimainen kysyntä on vieläkin sen verran aneemista, että kaupan alalla ja mediassa vaikeudet jatkuvat”, arvioi Taittonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat