Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Odotettavissa on runsaita osinkoja

Ennusteen mukaan kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot kasvavat 11,8 miljardiin euroon.

Talous
 

Ennusteiden perusteella on lähes varmaa, että viime vuoden tuloksista maksettavat osingot kasvavat. Nordean ennusteen mukaan kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot kasvavat 11,8 miljardiin euroon.

”Investoinnit ovat vähäisiä ja taseet ovat kunnossa, jolloin osinkoja voidaan maksaa hieman avokätisemmin. Vuosi sitten jo nähtiin, että osinkoja kasvattivat yhtiöt, joiden osakkeenomistajina on sellaisia ulkomaalaisia sijoittajia, jotka haluavat hyvää ja vakaata osinkotuottoa”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Osinkotuotto kasvaisi edellisen vuoden 3,8 prosentista 4,2 prosenttiin. Osinkotuotto tarkoittaa osingon ja osakkeen nykyisen hinnan suhdetta. Jos osakkeen hinta on kymmenen euroa ja osinko 0,50 euroa, osinkotuotto on viisi prosenttia.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jos yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä. Osinko on osakkeenomistajille kuuluva voitto-osuus, joka lasketaan tuloslaskelman viimeisestä rivistä eli nettotuloksesta.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo ennustaa, että yhtiöt maksaisivat viime vuoden nettotuloksestaan 81 prosenttia osinkoina. Se olisi kaikkien aikojen ennätys. Viime vuonna nettotuloksista maksettiin 78 prosenttia osinkoina.

”Sijoittajat tykkäävät, kun niiden tulot kasvavat. Kansantaloudelle kasvavat osingot on myös hyvä asia, koska verotulot kasvavat. Ehkä ay-liikkeelle osinkojen kasvaminen on vaikeaa, koska ne haluaisivat uusia investointeja ja työpaikkoja. Toisaalta yhtiöiden ei kannatta investoida, koska tuotantokapasiteettia on yhä vapaana.”

Kun teollisuudessa on käyttämätöntä kapasiteettia eikä uusille investoinneille välttämättä ole tarvetta, entistä suuremmat osingot voivat kertoa yhtiön hallituksen luottamuksesta tulevaisuuteen. Jos yhtiöt pelkäisivät suhdanteen huononevan, ne tuskin käyttäisivät varojaan avokätisesti osinkoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat