Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen linjaukset saavat sapiskaa

Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi hallituksen talouspolitiikkaa ja pakkolakeja.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Alexander Stubb kertoi tiistaina olevansa työryhmän kanssa eri mieltä veroista. Oikealla ryhmän puheenjohtaja Roope Uusitalo.
Alexander Stubb kertoi tiistaina olevansa työryhmän kanssa eri mieltä veroista. Oikealla ryhmän puheenjohtaja Roope Uusitalo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Talouspolitiikan arviointineuvosto

 Neuvosto on koottu yliopistojen taloustieteen laitosten ja Suomen Akatemian ehdotusten perusteella.

 Arviointineuvostoon kuuluvat puheenjohtaja ja neljä muuta jäsentä. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimii professori Roope Uusitalo. Muut jäsenet ovat professorit Torben M. Andersen, Kaisa Kotakorpi, Liisa Laakso ja Mikko Puhakka.

 Neuvoston toimikausi jatkuu kevääseen 2019. Neuvosto toimii Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteydessä, mutta ei ole osa sen organisaatiota. Toiminta rahoitetaan valtion budjetista.

Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi Juha Sipilän (kesk) hallituksen linjauksia. Neuvosto ihmettelee, miksi hallitus ei esimerkiksi käytä talouspolitiikassa kovinkaan paljon verotusta apuna.

Erityisesti neuvosto ihmettelee hallituksen toimia, joilla se pyrkii parantamaan yritysten kilpailukykyä eli niin sanottuja pakkolakeja. Neuvosto kutsuu hallituksen kustannuskilpailukykytoimia ”riskialttiiksi”. Hallitus esittää muun muassa sairausajan omavastuun kasvattamista, lomarahojen leikkaamista ja muita työntekijöiden työehtojen heikennyksiä.

”Näiden uudistusten vaikutus riippuu kuitenkin oleellisesti muun muassa siitä, miten palkat reagoivat ehdotettuihin muutoksiin”, neuvosto sanoo tiistaina julkaistussa laajassa arviossaan.

Neuvosto ihmettelee, että hallituksen laskelmissa pakkolait eivät vaikuttaisi palkkoihin edes pitkällä aikajaksolla.

”Tällainen oletus on epärealistinen: pitkällä tähtäimellä palkat sopeutuvat, kun työntekijät ja ammattiliitot vaativat kompensaatiota menettämistään muista kuin palkkaa koskevista eduista”, neuvosto toteaa.

Neuvoston mielestä ylipäätään hallituksen kilpailukykypaketin työllisyysvaikutukset ovat epärealistisen suuria. Neuvosto epäilee, ettei työvoimakustannusten lasku synnytä työpaikkoja niin paljon kuin hallitus odottaa.

Neuvoston mukaan yksi vaihtoehto hallituksen politiikalle olisi ollut fiskaalinen devalvaatio, jossa työnantajien sosiaaliturvamaksujen alennus olisi rahoitettu arvonlisäveroa korottamalla.

Pelkkää kritiikkiä neuvoston raportti ei ole, vaan se pitää julkisen talouden sopeutuksen mitoutusta ja aikataulua oikeansuuntaisena. Sen mielestä myöskään leikkausten lykkäämisellä ei saavuttaisi merkittäviä hyötyjä.

Veropuolella neuvosto pitää hyvänä muun muassa hallituksen keventää pienituloisten verotusta.

Neuvosto ruotii kuitenkin vahvasti myös hallituksen tapaa välttää verojen korotuksia. Neuvosto toteaa, että empiiristen tutkimusten mukaan julkisten menojen muutoksilla on suurempi vaikutus talouskasvuun kuin verotuksen muutoksilla.

”Tämän tutkimustiedon valossa hallituksen päätös olla puuttumatta verotuksen tasoon voidaan kyseenalaistaa. Sitoutuminen vaadittavan sopeutuksen toteuttamiseen pelkästään menojen ja sosiaaliturvan leikkauksilla rajoittaa tarpeettomasti finanssipolitiikan vaihtoehtoja”, neuvosto kirjoittaa.

”Vaikka veroaste on Suomessa kansainvälisesti verrattuna korkea, tiukka sitoutuminen veroasteen pitämiseen jollain tietyllä tasolla ei ole perusteltua”, neuvosto sanoo. Neuvoston mukaan on todennäköistä, että korkeinta veroastetta voisi vielä nostaa, jos asiaa perustellaan verotuksen tehokkuudella.

Neuvosto sanoo, että esimerkiksi koulutuksen laatuun ja tutkimukseen sekä julkiseen infrastruktuuriin kohdistuvat menojen vähennykset vaikuttavat negatiivisesti tuottavuuteen ja tulevaan talouskasvuun. ”Tällaisia leikkauksia pitäisikin siksi välttää”, arviossa sanotaan.

Neuvoston raportin julkistamistilaisuudessa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, ettei hallitus sulje pois mitään keinoja, kun se etsii keinoja Suomen taloustilanteen parantamiseksi, ei myöskään täysin tähän mennessä hallituksen hylkimiä arvonlisäverojen korotuksia.

”Emme tietenkään sulje pois mitään keinoja, mutta sopeutusten pitää olla johdonmukaisia ja veropolitiikan johdonmukaista”, Stubb sanoi.

Stubb kertoo olevansa työryhmän kanssa eri mieltä veropolitiikasta.

Hän sanoo, että Suomen veroaste on jo liian korkea, mutta myöntää, että hallituksen verolinjaukset ovat nimenomaan poliittisia valintoja. ”Poliittisena toimijana olen eri mieltä neuvoston kanssa”, Stubb sanoi.

Pakkolakikritiikin Stubb osin ymmärtää.

Hän sanoo, että esimerkiksi pakkolakien lopullisia vaikutuksia on vaikea arvioida, ja hän ymmärtää tältä osin kritiikkiä.

Stubb kehui neuvoston raporttia hyväksi lisäksi suomalaiseen talouskeskusteluun. Stubbin mielestä ryhmä oli samaa mieltä mieltä talouden isosta kuvasta ja siitä, ettei taloudelliseen elvytykseen ole varaa.

”Kiitos, hyvä lukukokemus”, Stubb sanoi ja osoitti sanansa neuvoston puheenjohtajalle, professori Roope Uusitalolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat