Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina-rauhattomuus jatkuu – asiantuntijat eivät usko heilunnan vievän romahdukseen

Kiina, öljy ja raaka-aineet muodostavat vyyhden, joka pitää kansainvälisiä sijoitus- ja rahamarkkinoita jännityksessä.

Talous
 

Osakemarkkinoilla on ollut viime aikoina Kiina-lähtoistä rauhattomuutta. Markkinoilla on ennustettu, että pahempaakin on luvassa ja Kiinan talous voisi päätyä romahdukseen.

Pankkikonserni Nordean päästrategi Lippo Suominen ei kuulu romahduksen ennustajiin, mutta hän uskoo, että rauhattomaan menoon saadaan tottua.

”Maailmantaloudessa on olemassa ongelmia ja epävarmuuksia, eikä oikein tiedetä millä lailla ne ratkotaan. Tämä pitää yllä rauhattomuutta”, Suominen sanoo.

Suominen näkee kolme perustavaa tekijää markkinatilanteen taustalla. Kiinan talouden sekä öljyn ja muiden raaka-aineiden hintakehityksen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa pitkään jatkunut tasaisen hyvä meno osakkeissa. Nousua on koettu noin seitsemän vuotta putkeen.

”Totta kai entistä useampi on alkanut pohtia, miten kauan tämä voi jatkua, ja mitkä ovat ne tekijät, jotka sen katkaisevat.”

Kiinan taloudesta taas kaikki ovat Suomisen mukaan tienneet, että maan talouskasvu hidastuu. Epätietoisuutta on ollut vain hidastumisen vauhdista ja kestosta.

Hermostuneisuutta on lisännyt valtiojohtoisen Kiinan johtajien tempoileva ja epäjohdonmukainen politiikka. Välillä on elvytetty, välillä kiristetty.

Öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen dramaattinen lasku on toinen epävarmuuden aiheuttaja.

Kun öljyn hinta lähti halpenemaan noin puolitoista vuotta sitten, sitä pidettiin kuluttajien ja maailmatalouden kannalta hyvänä asiana. Kun lasku on jatkunut ja jatkunut, se on kääntynyt negatiiviseksi tekijäksi.

”Ensin iloittiin, mutta nyt on alettu pohtia huonoja seurauksia. Jos tuottajamaat ja -yritykset kärsivät liikaa, siitä saattaa olla maailmantaloudelle ja kansantalouksille vakavaa haittaa.”

Öljymarkkinoilla on Suomisen mukaan menossa viivytystaistelu. Kukaan ei halua antaa periksi ensimmäisenä ja ryhtyä alentamaan tuotantoaan. Öljyä tuotetaan niin kauan kuin edes muuttuvat kustannukset tulevat katetuiksi.

Edes liuskeöljyn tuottajat Yhdysvalloissa eivät ole juurikaan vähentäneet tuotantoaan, vaan ovat pysytelleet sitkeästi mukana, vaikka liuskeöljyn tuotanto on alan kalliimpia tuotantomuotoja. Toisaalta se on joustavaa tuotantoa, joka voidaan keskeyttää ja käynnistää nopeasti hintojen ja muiden olosuhteiden mukaan.

Uuteen tuotantoon ei nykyhinnoilla investoida, mutta jo 50 euroon nouseva hinta voisi auttaa monia. Siksi öljylle on muodostunut tällä tasolla oleva kattohinta, jonka yli hinnan on vaikea kavuta.

”Öljymarkkinoiden toimijat pohtivat nyt, mitä tapahtuu, kun ylitarjonta jatkuu ja varastot alkavat olla täynnä. Kuka ostaa sen viimeisen tynnyrin ja millä hinnalla”, Suominen kuvailee.

Suuriin romahduksiin Suominen ei usko sen paremmin Kiinassa kuin osakemarkkinoillakaan. Hän huomauttaa, että ongelmien lisäksi on olemassa positiivisia asioita.

Kiinassa positiivista on se, että poliittinen johto tarvitsee hyvin menevää taloutta pysyäkseen vallassa. Siksi siellä tehdään kaikki mahdollinen, ettei romahdusta pääse tapahtumaan.

Hyvää on myös se, että läntisessä maailmassa talous on nyt vaihteeksi paremmassa jamassa kuin kehittyvissä maissa. Yhdysvalloissa on jo nostettu ohjauskorkoa ja EU:ssakin on piristyvää. Korot ovat matalalla.

Suomen Pankin neuvonantaja ja Kiinan talouden tuntija Jouko Rautava sanoo, että Kiinan talous hidastuu kokolailla odotetusti eivätkä viime tiedot reaalitaloudesta kerro nopeasta heikkenemisestä.

Pörssiheilahtelut eivät ole Rautavan mukaan olleet yhteydessä reaalitalouteen, koska Kiinan osakemarkkinat ovat omanlaisensa ja kehittymättömät.

Kiinan valuutan yuanin kurssivaihtelut taas ovat hänestä merkki menosta oikeaan suuntaan, vaikka nekin ovat hermostuttaneet. Heilunta lisääntyy, kun keskuspankki on vapauttanut valuuttamarkkinoita ja haluaa integroitua paremmin muun maailman kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat