Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen puhelimien kasvuvauhti päättyi – Talousjohtaja: ”Olemme havainneet sellaista, jota emme ole koskaan nähneet”

Talous
 
KIM KYUNG-HOON
Applen iPhone-puhelimia pekingiläisessä liikkeessä viime marraskuussa.
Applen iPhone-puhelimia pekingiläisessä liikkeessä viime marraskuussa. Kuva: KIM KYUNG-HOON

Matkapuhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen puhelimien myyntimäärän kasvuvauhti hidastui selvästi loka–joulukuussa. Myyntimäärä oli ennakko-odotuksia vähäisempi.

Yhtiö ilmoitti myöhään tiistai-iltana Suomen aikaan myyneensä vuoden viimeisellä neljänneksellä 74,8 miljoonaa iPhone-puhelinta. Se on vain 0,4 prosenttia enemmän kuin vuoden 2014 loka–joulukuussa. Sijoittajien ennakko-odotus oli, että yhtiö olisi myynyt 75,5 miljoona puhelinta.

© Carlo Allegri / Reuters
Toimitusjohtaja Tim Cook
Toimitusjohtaja Tim Cook

Applen talous- ja rahoitusjohtaja Luca Maestri kertoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiö on havainnut muutoksia markkinoilla etenkin Hongkongissa. Maestri vihjasi, että syynä voi olla Kiinan hidastuva talouskasvu.

”Olemme havainneet jotakin sellaista, jota emme ole koskaan ennen nähneet”, Maestri sanoi Reutersille. Lausunnollaan hän viittasi siihen, että koskaan aikaisemmin Applen puhelimien myyntimäärän kasvu ei ole ollut nollassa.

Toimitusjohtaja Tim Cook hehkutti osavuosikatsauksessa yhtiön palveluliiketoiminnan lisääntymistä ja sitä, että yhtiön laitteita on aktiivisessa käytössä yli miljardi.

Puhelimet ovat Applen tärkein tuoteryhmä, sillä niiden osuus liikevaihdosta on liki 70 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli loka–joulukuussa 75,9 miljardia dollaria eli 69,3 miljardia euroa, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin vuoden 2014 lopussa.

Syksyllä myyntiin tulleiden entistä kalliimpien uutuusmallien takia puhelimien liikevaihto kasvoi vertailuajanjaksolla prosentin.

Applen liikevoitto oli 24,2 miljardia dollaria eli 22,1 miljardia euroa. Liikevoiton pienestä supistumisesta huolimatta Apple on yhä erittäin kannattava yhtiö, sillä liikevoiton osuus liikevaihdosta oli 32 prosenttia.

Puoli tuntia osavuosikatsauksen jälkeen yhtiön osakkeen arvo oli heikennyt runsaan prosentin jälkimarkkinoilla. Taulutietokoneiden myyntimäärä supistui 25 prosenttia runsaaseen 16 miljoonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat