Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luottamus talouteen parani – yritysten pessimismi pitää

Talous
 

Kuluttajien luottamus talouteen on Tilastokeskuksen selvityksen mukaan parantunut tammikuussa.

Yritysten luottamuksessa ei sen sijaan näkynyt Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemässä selvityksessä parantuvaa. Yrityksissä luottamus on yhä matalalla.

Kuluttajien luottamustiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin tammikuussa Suomessa asuvaa 1 240 henkilöä.

Kyselyn neljästä osatekijästä odotukset varsinkin Suomen taloudesta paranivat. Odotukset myös omasta taloudesta paranivat, vaikka työssä olevat kuluttajat kokivat tammikuussa tavanomaista enemmän omakohtaista työttömyyden uhkaa.

Kuluttajista 37 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Huononevaa odotti 25 prosenttia. Joulukuussa vastaavat luvut olivat 24 ja 38 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti tammikuussa 24 prosenttia kuluttajista. 13 prosenttia pelkäsi huononevaa.

Käsitykset työttömyydestä olivat edelleen synkkiä. 15 prosenttia odotti työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana, mutta peräti 48 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Vuoden aikana 16 prosenttia kotitalouksista aikoi ostaa auton. Tavallista useampi eli yhdeksän prosenttia harkitsin asunnon ostoa.

Pääkaupunkiseudulla oli muuta maata valoisampi kuva taloudesta. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Kielteisimmin kehitystä arvioivat eläkeläiset.

Teollisuusyritysten luottamus koheni hieman tammikuussa, mutta EK:n mukaan luottamusindikaattori jäi silti heikolle tasolle. Luottamus tulevaan on huomattavasti pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa.

Tuotantomäärien kasvun arvioidaan jäävän lähikuukausina hitaaksi, ja tilauskanta on alle tavanomaisen. Valmiiden tuotteiden varastot ovat normaalia suuremmat. Tammikuussa 70 prosentilla yrityksistä oli kapasiteetti täyskäytössä.

Rakennusyritysten luottamuslukema heikkeni, mutta alan trendi on ollut nouseva viimeisen vuoden ajan. Palvelualojen luottamus on vähitellen kohentunut, mutta on vielä alle keskimääräisen.

Vähittäiskaupan lukema parani, mutta myynnin määrän ennustetaan silti laskevan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat