Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelle kärkipaikka innovaatio­maana – ”jakaa hyvää kansainvälisesti”

Talous
 
Rio Gandara / HS
Slush-tapahtuma Helsingissä viime marraskuussa.
Slush-tapahtuma Helsingissä viime marraskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomi saa mairittelevan sijoituksen tuoreessa innovaatiovertailussa. Suomi arvioitiin kansainvälisessä vertailussa ykköseksi innovaatiovaikuttajana.

Arvion tekijä on Itif, Yhdysvalloissa perustettu voittoa tavoittelematon ajatushautomo ja koulutuskeskus. Se ilmoittaa tehtäväkseen auttaa maailman maita löytämään politiikan, joka parhaiten edistäisi innovatiivisuutta talouskasvun ja edistyksen aikaansaamiseksi.

Laitos ei vertaile maita sen perusteella, paljonko ne ovat pystyneet tuottamaan innovatiivisia ratkaisuja, tuotteita tai yrityksiä, vaan arvioi, miten maiden harjoittama innovaatiopolitiikka hyödyttää myös muita maita, kansainvälistä yhteisöä.

Suomen lisäksi parhaita maita tässä mielessä ovat Ruotsi, Britannia, Singapore ja Hollanti.

Listan pohjalta löytyvät Argentiina, Indonesia, Intia, Thaimaa ja Ukraina.

Nämä maat eivät selvityksen mukaan ole hyödyksi vaan niistä on enemmän haittaa innovaatioiden edistämiselle maailmanlaajuiseksi.

Hyvät maat ovat raportin mukaan sellaisia, joissa julkinen valta tukee aktiivisesti tutkimusta ja tuotekehittelyä ja niihin liittyvää koulutusta, joko suoraan tai veropolitiikalla.

Kääntöpuolella, huonojen maiden joukossa ovat ”innovaatiomerkantilistit”, jotka haluavat suojata omia markkinoitaan ulkopuolisilta, tukevat vientiyrityksiään, eivätkä tarjoa pätevää tekijänoikeudellista ja patenttisuojaa innovaatioiden kehittäjille.

Kiinan ja Venäjän tapaisista maista on raportin mukaan vain vähän hyötyä, mutta paljon haittaa innovaatiovaikuttajina.

Yhdysvallat on kokonsa takia innovaattorina maailman ykkönen, mutta sen merkitys voisi olla Itifin mukaan suurempi, jos se luopuisi markkinaehtoisuuden korostamisesta ja suuntaisi enemmän suoraa julkista tukea innovaatioille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat