Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomi pärjää tuotekehityksellä     ja yhteistyöllä”

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola haastattelussa vuoden 2015 tilinpäätösinfon yhteydessä Helsingissä eilen keskiviikkona.
Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola haastattelussa vuoden 2015 tilinpäätösinfon yhteydessä Helsingissä eilen keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

”Onhan se kansainvälinen näkymä edelleenkin haastava, huono – tai en sano huono, maailma ei ole kaatunut, siellä on valopilkkuja.”

Näin vastaa Wärtsilän toimitusjohtajana marraskuussa aloittanut Jaakko Eskola, kun häneltä kysyy laajemmin talouden kansainvälisistä näkymistä.

Suomen menestymistekijöistä Eskolalla on selkeä näkemys.

”Niin kauan kun ollaan kansainvälisesti ja muuten mukana ja mennään tuotekehitys edellä, niin mikäs siinä on Suomen kulkiessa”, Eskola sanoo. ”Kun vielä saadaan kansalliset asiat sovittua.”

Kansallisilla asioilla Eskola tarkoittaa ensi sijassa työmarkkinariitoja.

”Näyttää huonolta, mutta uskon, että järkevät ihmiset pystyvät tällaisia sopimaan.”

Eskola istuu Wärtsilän pääkonttorin neuvotteluhuoneessa.

Ensimmäinen itse vedetty osavuosikatsaus kansainvälisille analyytikoille on mennyt kunnialla läpi. Suomalainen englannin aksenttikin kuulosti Wärtsilän monikulttuurisen johtoryhmän seassa selkeältä.

Wärtsilä on ruotsalaisen Wallenberg-suvun Investor-sijoitusyhtiön pitkäaikaiseksi sijoitukseksi luonnehtima laatuyhtiö.

Wärtsilän strategian ydin perustuu tuotteiden energiatehokkuuden kehittämiseen ja kaasun ja erilaisten polttoaineiden käyttömahdollisuuksiin muuttuvissa tilanteissa, Eskola selittää.

Kasvua etsitään myös digitaalisuudesta, aurinko- ja tuulienergian kasvavasta hyödyntämisestä ja erilaisten nesteytetyn kaasun ja vastaavien terminaaliprojektien ja -järjestelmien toimittamisesta.

”Mitä enemmän aurinko- ja tuulivoimaa tulee, sitä enemmän tarvitaan tasaussähköä ja varavoimaa”, Eskola selittää Wärtsilän voimaloiden kysynnän kasvunäkymiä.

Yhdysvalloissa kaasun alhainen hinta ja maan johdon energiapolitiikka sopii Wärtsilälle.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Meksikostakin saatiin iso tilaus.

Uusiutuvan energian kuten aurinko- ja tuulisähkön kasvu on megatrendi, ja Wärtsilä pyrkii tuottamaan voimaloita tasaussähkön ja varavoiman takaamiseksi.

Eskola kertoo, että Wärtsilä pyrkii käyttämään projektiosaamistaan myös aurinkopuistohankkeissa niin, että se olisi niiden päävastuullinen toimittaja.

”Aurinkokennot saa ostettua muilta.”

Eskolan mukaan patteriteknologian kehitys ja energiansäilömisen tapojen kehitys tulee olemaan iso muutos energiankäytössä. Hän vertaa tilannetta paljon julkisuutta saaneeseen sähköauto Teslaan.

”Se on pieni osa siitä mitä nähdään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat