Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wärtsilä jyskyttää vahvasti

Laivanmoottori- ja voimalavalmistaja pystyi kasvattamaan myös liikevaihtoaan.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola esitteli Wärtsilän vuositulosta keskiviikkona Helsingissä.
Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola esitteli Wärtsilän vuositulosta keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Laivanmoottoreita ja voimaloita valmistavan ja huoltavan Wärtsilän liikevaihdon kasvu hiipui loka–joulukuussa kolmeen prosenttiin, kun vuotta aiemmin vertailukaudella liikevaihto kasvoi vielä kymmenen prosenttia.

Koko vuonna liikevaihto kasvoi viisi prosenttia ja kannattavuus parani. Yhtiön kurssi nousi keskiviikkona 2,1 prosenttia.

Yhtiön kannattavuus on parantunut vähä vähältä vuodesta 2012, ja liikevaihtokin on kasvanut nyt kolmen vuoden ajan.

Vahvuudet

Megatrendien kannalta Wärtsilä on kiinnostava yhtiö. Sen kaasuun ja eri polttoaineisiin perustuvat voimalat voivat saada vetoapua uusiutuvien energialähteiden käyttöönotosta.

Merenkulussa Wärtsilä on vahva toimija. Se on ylivoimainen markkinajohtaja laivojen keskinopeiden merimoottoreiden tekijänä peräti 59 prosentin markkinaosuudella ja se on vahva toimija apumoottoreissakin.

Viime vuoden toukokuussa toteutuneen L-3 MSI -yrityskaupan jälkeen yhtiöllä vahva ote myös laivojen sähköjärjestelmiin.

Näiden vahvuuksien yhdistäminen projektiosaamiseen ja palvelutoimintojen lisäämiseen avaa mahdollisuuksia pitkiin asiakassuhteisiin ja erilaisiin elinkaarimalli- tai ”avaimet käteen” -kauppoihin.

Palveluissa Wärtsilässä nähtiin juuri paras vuosi, paras vuosineljännes ja paras joulukuu, toimitusjohtaja Jaakko Eskola kertoi keskiviikkona.

Huolto on Wärtsilän ylivoimaisesti kannattavinta liiketoimintaa. Sen osuus liikevaihdosta kasvoi 43 prosenttiin 41 prosentista. Merenkulku toi liikevaihdosta 34 prosenttia ja voimalat 22 prosenttia.

Heikkoudet

Öljyn hinta on pudonnut rajusti, ja se hillitsee eri puolilla maailmaa muun energiatuotannon kuten vaikka maakaasuesiintymien tai aurinko- ja tuulivoiman käyttöönottoa. Wärtsilän voimalat olisivat hyviä tasoittavia voimantuottojärjestelmiä näihin tarpeisiin, mutta halpa öljy hidastaa muutosta.

Maailman heikko talouskehitys jarruttaa energiainvestointeja, ja pitkään suunnitteilla olevat hankkeetkin viivästyvät. Euroopassa sähkömarkkinoiden suunnittelu on kesken, ja sekin viivästyttää investointeja.

Merenkulussa alalla on ylikapasiteettia, joka vaikuttaa rakennettavien alusten kysyntään. Öljynetsinnässä öljyn matala hinta vähentää investointeja.

Tulevat näkymät

Wärtsilä on mielenkiintoisesti asemoitu konepaja.

Merenkulussa voisi kuvitella, että jos joku yhtiö tuotepalettinsa kanssa alalla pärjää, niin se on Wärtsilä. Se ei silti tarkoita, että vaikealla toimialalla mikään yhtiö pääsisi kukoistamaan.

Energiatuotannossa Wärtsilällä voi olla merkittävät markkinat edessään kuormitushuippujen tasaajana, jos tai kun uusiutuvien voimanlähteiden käyttö yleistyy. Muutos voi kestää luultua pidempään.

Sitäkin voi pohtia, pystyisikö Wärtsilä kasvamaan kertaluokkaa isommaksi, suurten energiaratkaisujen projektivastaavaksi – maalla ja merellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat