Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinnostaako osakesijoittaminen? Näin tilinpäätös paljastaa, onko yhtiö lupaava

Mistä pitää aloittaa, jos ensikertalainen harkitsee osakkeisiin sijoittamista? HS neuvoo yhden tavan, jolla yhtiöitä voi yrittää arvioida.

Talous
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Tiedä kahdessa minuutissa: Tätä tuloslaskelma tarkoittaa
Pörssiyhtiöt julkistavat parhaillaan tilinpäätöksiään. Nyt on hyvä aika tutustua yrityksiin ja siihen, miten niillä menee. Aloittelijalle tuloslaskelma voi kuitenkin olla salakieltä. Katso HS:n video ja tiedät, mistä siinä on kyse. Toimittaja Minna Nalbantoglu, grafiikka Uolevi Holmberg.
Sanasto

Tilinpäätöksen termejä

Tuloslaskelma: Kuvaus yhtiön tuloksen muodostumisesta. Liiketoiminnan tuotoista vähennetään kulut ja viivan alle jää tulos.

Tase: Yhtiön omaisuuden ja velkojen arvo.

Vapaa oma pääoma: Yrityksen aiemmista voitoista kertyneet varat, joita ei ole jaettu osinkoina vaan jotka on jätetty taskunpohjalle. Vapaa oma pääoma mahdollistaa sen, että yhtiö voi maksaa osinkoa laihempinakin vuosina.

Liikearvo (goodwill): Aineetonta omaisuutta, joka syntyy yleensä yrityskaupan yhteydessä. Ostava yritys kirjaa yrityskaupassa taseeseensa liikearvoksi summan, joka on kauppahinnan ja ostettavan yrityksen tasearvon erotus.

Osinko: Osakeyhtiölain mukaan yhtiön tarkoituksena on yleensä tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Tavallisesti voitto jaetaan omistajille osinkona. Osingon suuruudesta yhtiön hallitus tekee ehdotuksen, jonka hyväksymisestä yhtiökokous päättää.

Osakemarkkinat ovat viime aikoina olleet levottomat. Silti on edelleen vaikeaa löytää sijoituskohteita, joiden voi odottaa tuottavan osakkeita paremmin.

Rahastot ovat helppo vaihtoehto, mutta mutta mistä pitäisi aloittaa, jos kauppakorkeaa käymätön harkitsee yksittäisten osakkeiden ostamista? Tai jos haluaa edes yrittää ymmärtää talousuutisia yritysten näkökulmasta? Uutisissa puhutaan jatkuvasti kilpailukyvystä ja siitä, miten suomalaisfirmoilla menee.

Nyt on mainio aika tutustua pörssiyhtiöihin: ne ovat tällä viikolla alkaneet julkistaa tilinpäätöksiään ja viime vuoden tuloksiaan.

Tilinpäätökset kertovat menneisyydestä, mutta osakkeen arvo perustuu yrityksen kykyyn tehdä tulosta tulevaisuudessa. Menneisyyden perusteella voi kuitenkin yrittää ennustaa tulevaisuutta – jos saa numeroista tolkkua. Aloittelijalle tuloslaskelmat, taseet ja tunnusluvut vain tahtovat olla salakieltä, jonka koodin murtaminen on mahdotonta.

HS neuvoo yhden rautalankamallin, jolla ensikertalainenkin voi saada jonkinlaisen käsityksen siitä, miten yrityksiä voi arvioida. Tapoja ja makuja on monia muitakin, mutta jostain on aloitettava.

Laskentatoimen professorina vuosikymmeniä työskennelleelle Jarmo Leppiniemelle rautalanka on tuttu väline. Hän aloittaisi selaamalla tilinpäätöspumaskan loppuun ja tutkimalla yhtiön tasetta. Pörssiyhtiöt julkaisevat tilinpäätöksessään sekä tuloslaskelman että taseen. Tuloslaskelmaa kuvaa oheinen grafiikka.

Taseen perusteella Leppiniemi sulkisi heti aluksi pois sellaiset yritykset, joista osakesijoittamista harkitsevan aloittelijan kannattaa pysyä kaukana.

Hänelle hälytysmerkkejä on kaksi.

Onko vapaata omaa pääomaa?

Ensimmäinen hälytysmerkki on, että yhtiöllä ei ole vapaata omaa pääomaa tai sitä on vain vähän suhteessa tulokseen. Jos yhtiö tekee tappiota tai vain niukkaa voittoa, eikä edellisen tilikauden voitoista kertyneitä varoja ole, yhtiön kyky jakaa osinkoa on heikko.

”Sellaista yhtiötä ei voi aloittelijalle suositella”, Leppiniemi sanoo.

Onko liikearvo liian iso?

Toinen hälytysmerkki on liikearvo.

Liikearvo on taseeseen kirjattua aineetonta omaisuutta. Usein yrityskauppojen yhteydessä liikearvo kasvaa suureksi. Kuitenkin vasta tulevaisuus näyttää, oliko kauppa järkevä. Siksi suuri liikearvo kertoo suuresta riskistä, jota aloittelijan ei kannata ottaa.

”Jos liikearvo on monta kymmentä prosenttia taseen loppusummasta, on vaaran paikka.”

Maksaako yhtiö osinkoa?

Jos yhtiöllä on vapaata pääomaa ja liikearvo ei ole korkea, aloittelija voi palata tilinpäätöstiedotteen ensimmäiselle sivulle. Seuraava kysymys on: Jakaako yhtiö osinkoa?

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mielestä osinko on kaikkein tärkein asia, joka aloittelijan on katsottava. Se on yksiselitteinen mittari, joka on tärkeä ainakin neljästä syystä.

Ensinnäkin osinko on ihan oikeaa rahaa. Toiseksi se alentaa riskiä, Lounasmeri muistuttaa. Vaikka osake halpenisi, osingosta saa sijoitukselle tuottoa.

Leppiniemen mielestä osinko on kätevä mittari yhtiön menestyksestä myös siksi, että liikevoiton sisään on voitu leipoa riskejä, joita aloittelijan on hankala selvittää. Tulos on hänen mukaansa aina osittain totta, osittain ei. Osinko sen sijaan on totta yksiselitteisesti.

Kolmannen syyn kertoo Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen. Hän pitää osinkoa merkkinä johdon luottamuksesta liiketoiminnan kykyyn tuottaa tulosta vastedeskin. Osingonmaksua kannattaa tutkia myös aiemmilta vuosilta.

”Yhtiöillä, jotka pystyvät maksamaan kasvavaa osinkoa vuodesta toiseen, myös kurssi kehittyy hyvin”, hän sanoo.

Onko velkaa liikaa?

Kun haarukointia jatkaa, on jälleen syytä palata taseeseen, tällä kertaa tutkimaan yrityksen velkaantumisastetta. Leppiniemen mukaan on hyvä merkki, jos yhtiöllä on omaa pääomaa enemmän kuin vierasta eli velkaa.

Tätä on tosin myös syytä verrata kannattavuuteen: voittoa jatkuvasti tuottavassa yhtiössä iso velka on vähemmän pelottava asia kuin tappion partaalla kiikkuvassa. Myös toimiala vaikuttaa siihen, millaista velkaantumisastetta voi pitää korkeana, Lounasmeri muistuttaa.

”Mitä vähemmän yhtiöllä on velkaa, sitä vähemmän on riskiä”, hän tiivistää.

”Toisaalta hallittua velkaantumistakin tarvitaan. Jos velkaantumisaste on täysi nolla, yhtiö pystyy ehkä tekemään vähemmän tulosta.”

Onko selittelyn makua?

Tällä mallilla aloittelijan hyppysiin on nyt siis valikoitunut yhtiö, joka maksaa hyvää osinkoa ja jolla on riittävästi vapaata omaa pääomaa. Sillä ei ole isoa liikearvoa taseessaan eikä liikaa velkaa.

Lopuksi on syytä luoda yleiskatsaus. Millaisia tulevaisuuden näkymiä yrityksen toimintakertomus tarjoaa? Onko näköpiirissä hyviä asioita, vai onko kertomuksessa pikemminkin selittelyn makua? Yrityksen menestysmahdollisuuksien arvioimista auttaa, jos tuntee sen toimialaa.

Uutisiakin olisi hyvä seurata. Viime aikoina pörssikursseihin ovat vaikuttaneet voimakkaasti etenkin keskuspankkien toimet.

”Pitää ymmärtää myös yrityksen ympäristö. Missä maissa se toimii, miten niiden taloudella menee”, Lahtinen muistuttaa.

Fiiliskin vaikuttaa

Jos yllä esitetyn rautalankamallin avulla aloitteleva sijoittaja löytää kiinnostavan yhtiön, hän on joutunut näkemään jonkin verran vaivaa. Leppiniemi kuitenkin suosittelee tätä.

”Jos omilla rahoilla ottaa riskejä, kannattaa sen verran nähdä vaivaa, ettei tunne itseään kevytmieliseksi”, hän kehottaa.

Totuus on kuitenkin se, että kaikki sijoittajat eivät analysoi numeroita kovin tarkasti. Lahtisen mukaan tämä on käynyt ilmi tutkimuksissa.

”Sijoittajat tekevät päätöksensä kuitenkin vähän myös fiiliksen mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat