Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean osinkokone jauhaa haasteista huolimatta

Nordean rahastot nousivat Euroopan suosituimpien joukkoon.

Talous
 
Vilhelm Stokstad / TT
Nordean uusi konsernijohtaja, suomalainen Casper von Koskull esitteli tulosta Tukholmassa keskiviikkona.
Nordean uusi konsernijohtaja, suomalainen Casper von Koskull esitteli tulosta Tukholmassa keskiviikkona. Kuva: Vilhelm Stokstad / TT

”Vaikeaa oli”, sanoo konsernijohtaja Casper von Koskull viime vuodesta. Nordean toimintamaista Ruotsissa ja Tanskassa keskuspankkikorot ovat selvästi miinuksella, ja Suomessakin ohjauskorko on lähes nollassa. Korkotaso on kutistanut talletusmarginaalit, eikä luotonannonkaan tuottokehityksessä ollut kehumista.

Palkkiotuottojen kasvun ja kulusäästöjen avulla Nordea pystyi kuitenkin koko vuodelta puristamaan selvästi viime vuotta paremman liiketuloksen.

Tuloksestaan Nordea maksaa jälleen ennätysosingot: 0,64 euroa osakkeelta. Omistajat saavat noin 70 prosenttia tuloksesta. Nordean suurimman omistajan Sammon tilille kilahtaa noin puoli miljardia euroa.

Isosta voitonjaosta huolimatta Nordean kurssi laski keskiviikkona lähes kuusi prosenttia.

Vahvuudet

Varainhoidossa Nordea loistaa. Se on onnistunut myymään rahastojaan hyvin myös Keski-Euroopan markkinoilla. Morningstarin listauksen mukaan pankki on kahdeksanneksi suosituin varainhoitaja Euroopassa, kun mittarina on rahastoihin tullut uusi pääoma kolmen viime vuoden aikana.

Heikkoudet

Nordean suurin ongelma on sama kuin muillakin pankeilla. Otto- ja antalainauksessa tuloksen tekeminen on vaikeaa, kun korot ovat nollassa tai miinuksella. Suomessa Nordean luottomarginaalit ovat tosin parantuneet, kun vanhoja hyvin pienellä marginaalilla myönnettyjä asuntolainoja maksetaan vähitellen takaisin.

Norjassa Nordealle voi koitua vaikeuksia öljyalan yrityksistä. Ne ovat ennen pitkää ongelmissa, jos öljyn hinta pysyy pohjalukemissa. Nordean mittakaavassa mahdolliset tappiot eivät olisi kovin merkittäviä.

Tulevat näkymät

Finanssialalla kuten muullakin melskataan digitalisaatiosta. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen maalaili Talouselämä-lehden tuoreessa haastattelussa, miten uudet vain verkossa toimivat haastajat mullistavat koko pankki- ja vakuutusliiketoiminnan jo lähivuosina.

Tällaisia yrityksiä toimii Suomessakin.

Pankkitoiminnan ytimeen eli vakuudelliseen luotonantoon, investointipankkitoimintaan ja varainhoitoon ei kuitenkaan ole ihan helppo tunkeutua. Perinteisten pankkien puolella ovat asiakkaiden luottamus, vahva tase ja suuruuden ekonomia.

Rasitteena ovat raskaat organisaatiot sekä usein vanhat ja monimutkaiset tietojärjestelmät.

Nordea valmistautuu haastajien tuloon rakentamalla uusiksi tietojärjestelmänsä ytimiä myöten. Jätti-investoinnin pitäisi tehostaa ja yksinkertaistaa toimintaa pitkälle tulevaisuuteen.

Keskiviikkona Nordea kertoi investoivansa 100 miljoonaa euroa uusien verkko- ja mobiilipalvelujen kehittämiseen. Pankki palkkaa Suomeen ja Tanskaan yli 200 palvelukehittäjää.

Nordea on digitalisoitumiskisassa varmasti vahvoilla. Sitä eivät rasita ongelmaluotot, vakavaraisuusongelmat tai miljardisakkoja tuoneet väärinkäytökset niin kuin hyvin monia sen eurooppalaisia kilpailijoita.

Pankki tekee niin vahvaa tulosta, että se voi valita, mihin se panostaa ja miten paljon. Johdon haasteena on tehdä oikeat valinnat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat