Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caverion paransi takeltelun jälkeen

Kiinteistöhuollon yhtiö pyrkii ”elinkaarisopimuksiin”. Vain halvan öljyn kurittamassa Norjassa kysyntä laski.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Tero Kaislasalmi muutti YIT:n autoja Caverionin tarroille kesäkuussa vuonna 2013. Yhtiön tulos parantui vihdoin viime vuonna.
Tero Kaislasalmi muutti YIT:n autoja Caverionin tarroille kesäkuussa vuonna 2013. Yhtiön tulos parantui vihdoin viime vuonna. Kuva: Kimmo Räisänen

Kolme vuotta sitten rakennusyhtiö YIT:stä irrotettu ja itsenäisenä pörssiin listattu talotekniikan yhtiö Caverion onnistui viime vuonna kohentamaan tulostaan parin vuoden takeltelun jälkeen.

Odotuksia oli ehkä paremmastakin tuloksesta, mutta näissä oloissa liikevoiton parantumista lähes 50 prosentilla voi pitää hyvänä. Yhtiön kurssi nousi keskiviikkona Helsingin pörssissä silti yli kymmenen prosenttia.

Yhtiön nimi on perua isosta yritysostosta, jonka YIT teki vuonna 2010 laajentuen vaativille Saksan markkinoille.

Nyt eniten liikevaihtoa, noin neljännes, tulee Ruotsista. Suomi ja Saksa tulevat tasavertaisesti seuraavina ja sen jälkeen Norja, Itävalta ja Tanska.

Havittelut globaalista toiminnasta on lopetettu. Caverion myi toiminnot Romaniassa, Singaporessa ja Malesiassa ja keskittyy Eurooppaan.

Osinko nousee. Hallitus ehdottaa osingoksi osakkeelta 0,28 euroa, yhteensä 35 miljoonaa euroa. Toissa vuodelta osinkoa jaettiin 27 miljoonaa euroa.

Vahvuudet

Yhtiön vahvuus rakennusyhtiöön verraten on pienempi riippuvuus talouden suhdanteista. Toimitusjohtaja Fredrik Strand korostaa strategista pyrkimystä kiinteistöjen koko iän kattaviin ”elinkaarisopimuksiin”, joissa Caverion pitää huolta kohteestaan kokonaisvaltaisesti kymmeniä vuosia.

Vahvuus on myös riskien hajauttaminen useisiin maihin. Viime vuonna pettymys oli vain Norja, jossa kysyntä kiinteistönhoidossa ja uusissa talotekniikan toimituksissa väheni öljyn hinnan laskun seurauksena.

Heikkoudet

Pyrkimys pitkäaikaisiin elinkaarisopimuksiin tuo mukanaan uudenlaisia hankalasti arvioitavia sopimusriskejä. Toinen strateginen tavoite, pyrkimys aiempaa suurempiin uushankkeiden projektitoimituksiin, kasvattaa urakkariskejä.

Tulevat näkymät

Tulosparannuksen lisäksi yhtiö haluaa kasvaa nykyisillä markkinoillaan. Yritysostoihin on edellytykset kassatilanteen ja vähäisen velkaantumisen kannalta.

Keskiviikkona Caverion ilmoitti ostaneensa Mikkelin kaupungilta ja YIT:ltä YIT Kuntatekniikka Oy:n kiinteistötekniset palvelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat