Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllistymisen esteet poistettava

Catherine Mannin mielestä pienillä alkupalkoilla voidaan helpottaa työllistymistä.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Osallistuminen varhaiskasvatukseen ja varhainen puuttuminen parantavat heikosti koulutettujen vanhempien lasten mahdollisuuksia saavuttaa korkeampi koulutustaso, Catherine Mann katsoo.
Osallistuminen varhaiskasvatukseen ja varhainen puuttuminen parantavat heikosti koulutettujen vanhempien lasten mahdollisuuksia saavuttaa korkeampi koulutustaso, Catherine Mann katsoo. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Catherine Mann

 OECD:n pääekonomisti 2014–

 Yhdysvaltain kansalainen.

 Taloustieteen tohtori Massachusetts Institute of Technologystä.

 Virkavapaalla kansainvälisen kaupan professorin virasta Brendeis-yliopistosta.

 Työskennellut muun muassa Yhdysvaltain keskuspankissa, presidentin talousneuvonantajien neuvostossa ja Maailmanpankissa.

 Tutkinut muun muassa valuuttakursseja ja vaihtotasetta.

”Suuret palkkaerot kasvattavat epätasa-arvoa, mutta niin kasvattaa sekin, jos korkeat minimipalkat estävät ihmisiä saamasta työtä”, OECD:n pääekonomisti Catherine Mann sanoo HS:n haastattelussa.

Yhdysvaltalainen Mann oli Helsingissä torstaina julkistamassa talousjärjestön maaraporttia Suomesta. Hänen mukaansa työttömyyden aiheuttama epätasa-arvo on lopulta aina pahempaa, koska siitä tulee helposti pysyvä tila.

Mann otti kantaa Suomen keskusteluun, jossa monet haluaisivat kopioida Saksan työmarkkinoiden mallin. Siellä palkkaerot ovat kasvaneet, mikä on luonut paljon matalan koulutustason ja matalan tuottavuuden työpaikkoja.

”Mitä pidempään ihmiset ovat työelämän ulkopuolella, sitä todennäköisemmin he eivät milloinkaan työllisty. Silloin syntyy pysyvä alaluokka”, Mann sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei matalapalkkatyöstä tule tekijöilleen umpikujaa. Sekin luo pysyvää eriarvoisuutta.

”Olisi hyvä, että alkupalkka olisi matala mutta sen jälkeen pitäisi varmistaa, että työntekijöillä on polku parempiin ansioihin. Pitäisi olla esimerkiksi mahdollisuuksia työssä kouluttautumiseen”, hän sanoo.

Sillä, saadaanko asiat aikaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöydissä vai valtion aktiivisella työllistämispolitiikalla, ei ole Mannin mielestä merkitystä. Ne ovat vain erilaisia lähestymistapoja saman ongelman ratkaisemiseen.

Suomen työmarkkinajärjestelmä ei Mannin mielestä ole pahimmasta päästä siinä, että se puolustaisi vain töissä jo olevien etuja työttömien kustannuksella.

Suomessa on tahoja, jotka pitävät euroa Suomen ongelmien tärkeimpänä syynä: Jos Suomella olisi oma valuutta, sen ulkoisen arvon heikkeneminen olisi hoitanut kilpailukyvyn kuntoon.

Valuuttakursseja ja vaihtotaseen alijäämiä tutkineen Mannin mielestä euro on tekosyy.

”Valuuttakurssien muutoksilla voidaan peittää pitkänkin aikaa talouden rakenteelliset haavoittuvuudet. Tosiasia on, että mikään maa ei voi devalvoida itseään taloudelliseen hyvinvointiin”, Mann sanoo.

Hän viittaa OECD:n analyysiin, joka suosittelee Suomelle pitkän listan yhteen nivoutuvia talouspoliittisia ja rakenteellisia toimenpiteitä.

”Vain näillä keinoilla voidaan parantaa taloudellista hyvinvointia. Suomen tapauksessa kyse on paremminkin siitä, että pidetään yllä korkeaa hyvinvointia, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja pieniä hyvinvointieroja. Ne ovat hyviä asioita, joista kannattaa pitää kiinni.”

Edes Suomen korkea kustannustaso ei ole euron syy. Jos palkkoja nostettiin liikaa taantuman kynnyksellä, vikaa pitää Mannin mielestä etsiä sopimusjärjestelmästä.

OECD:n raportissa muistutetaan, että Suomi on ongelmistaan huolimatta elintasoltaan maailman hyvinvoivimpien maiden joukossa. Sama näkemys kuultaa Mannin puheesta.

OECD:n suosituksetkin koskevat monelta osin anteliaiden tukijärjestelmien muuttamista työhön kannustavaan suuntaan. Pahempiakin ongelmia voisi olla.

OECD ei ole innostunut Suomen koulutusleikkauksista eikä päivähoito-oikeuden rajauksista. Ne syövät tulevaisuuden hyvinvointia.

”On olemassa runsaasti tutkimusta siitä, miten osallistuminen varhaiskasvatukseen ja varhainen puuttuminen parantavat heikosti koulutettujen vanhempien lasten mahdollisuuksia saavuttaa korkeampi koulutustaso”, Mann sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat