Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitkeä riita valtion ja pörssiyhtiö Talvivaaran välillä päättyi sovintoon

Ratkaisu edistää Talvivaaran velkojen mitätöintiä ja voi tarkoittaa yrityssaneerauksen päättymistä.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Bioliuotuskasat höyrysivät marraskuussa Terrafamen kaivoksella Sotkamossa. Höyryäminen on hyvä merkki, sillä se kertoo lämpötilan olevan oikea metallien liukenemiseen. Terrafame aloitti malminlouhinnan kaivoksella syyskuussa lähes kahden vuoden tauon jälkeen.
Bioliuotuskasat höyrysivät marraskuussa Terrafamen kaivoksella Sotkamossa. Höyryäminen on hyvä merkki, sillä se kertoo lämpötilan olevan oikea metallien liukenemiseen. Terrafame aloitti malminlouhinnan kaivoksella syyskuussa lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Tästä on kyse

Pitkä ja värikäs kiista

 Kaivostoiminnasta vastannut Talvivaara Sotkamo asettiin konkurssiin marraskuussa 2014.

 Pörssiyhtiön mielestä konkurssi johtui siitä, että valtio ei halunnut antaa tilapäistä rahoitusta suuremman rahoitusjärjestelyn loppuun saattamiseksi.

 Kesällä 2015 valtionyhtiö Terrafame osti kaivoksen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä ja ilmoitti sijoittavansa kaivokseen 209 miljoonaa euroa.

 Kaupan ulkopuolelle jäivät pörssiyhtiön omistama kaivoksen kalkkilaitos ja laboratorio sekä geologiset tiedot esiintymästä.

Valtion ja yrityssaneerauksessa olevan pörssiyhtiö Talvivaaran pitkä riita on päättynyt.

Pörssiyhtiö ilmoitti torstaina tehneensä esisopimuksen, jonka mukaan valtionyhtiö Terrafame ostaa Talvivaaralta kaivoksen kalkkilaitoksen, geologiset tiedot esiintymästä ja laboratorion.

Lisäksi Terrafame hankkii neljän pankin ja valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran velkasaatavat, jotka kohdistuvat pörssiyhtiöön.

Vastaisuudessa Terrafamen ei tarvitse enää ostaa kalkkitehtaan ja laboratorion palveluja Talvivaaralta. Pörssiyhtiö pääsee puolestaan eroon veloistaan ja välttää mahdollisen konkurssin. Konkurssissa noin 80 000 suomalaisen piensijoittajan sijoitukset olisivat muuttuneet lopullisesti arvottomiksi.

Sopimuksen ehtona on, että Vaasan hallinto-oikeus hylkää kantelun kaivoksen purkuputkesta. Jos hallinto-oikeus ei valitusta hylkää, kaivoksen tulevaisuus on erittäin epävarma. Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto antoi purkuputkelle luvan huhtikuussa 2015.

Esisopimuksen mukaan Terrafame maksaa laboratoriosta ja geologisista tiedoista 3,8 miljoonaa euroa ja myöhemmin 12,5 miljoonaa euroa kalkkilaitoksesta. Myöhemmässä vaiheessa pörssiyhtiö maksaa velkasaamisistaan 12,5 miljoonaa euroa Terrafamelle. Kaupan nettohinta valtionyhtiölle on siis 3,8 miljoonaa euroa.

Lisäksi Terrafame ostaa pörssiyhtiö Talvivaaran velkoja, joiden nimellisarvo on runsaat 129 miljoonaa euroa. Niiden todellinen arvo on kuitenkin lähes mitätön. Sen takia Terrafamen niistä maksama hinta on todennäköisesti hyvin pieni.

Pörssiyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä on esisopimukseen tyytyväinen.

”Toteutuessaan sopimus selkeyttää asetelmaa ja on molemmille osapuolille hyvä ratkaisu. Uskon, että sopimus helpottaa myös Terrafamen mahdollisuuksia neuvotella kaivoksen rahoituksesta”, Perä sanoo.

Valtion tavoitteena on yhä saada kaivokselle yksityinen omistaja.

”Uuden rahoituksen hankkiminen on helpompaa, kun meillä on kaikki kaivostoiminnalle välttämättömät omaisuuserät ja geologinen tieto esiintymästä”, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Toimitusjohtaja Perän mukaan sopimus merkitsee myös, että pörssiyhtiö Talvivaara voi alkaa suunnitella uutta liiketoimintaa ja sen osakkeenomistajat voivat mahdollisesti osallistua kaivoksen rahoittamiseen.

Esisopimuksen mukaan Talvivaaralla on mahdollisuus myöhemmässä vaiheessa ostaa 10,1 prosentin omistusosuus Terrafamesta.

”Tämä on tavallaan uusi alku Talvivaaralle”, Perä sanoo.

Sovinnon syntyminen edellytti myös poliittista tahtoa.

Viime joulukuussa Terrafame osti belgialaiselta metallinjalostusyhtiöltä Nyrstarilta kaikki sen 216 miljoonan euron velkasaamiset, jotka kohdistuvat pörssiyhtiö Talvivaaraan. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti silloin, että valtio haluaa myös edistää Talvivaaran yrityssaneerauksen edistymistä.

Torstaina ilmoitetusssa järjestelyssä Terrafamen Nyrstarilta ostamat velkasaatavat siirtyvät Talvivaaralle, joka voi ne sitten mitätöidä.

Edellinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara kannattivat syksyllä 2014 pörssiyhtiön asettamista konkurssiin.

Roni Rekomaa
Pekka Perä
Pekka Perä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat