Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikka vahvisti Koneen kannattavuutta

Koneen haasteet tulivat Kiinan markkinoiden supistumisesta.

Talous
 
Jari Kivelä / Kone
Kone on myynyt Shanghaissa sijaitsevaan Hongqiaon liikennekeskukseen 99 hissiä, 96 liukuporrasta ja 40 liukukäytävää.
Kone on myynyt Shanghaissa sijaitsevaan Hongqiaon liikennekeskukseen 99 hissiä, 96 liukuporrasta ja 40 liukukäytävää. Kuva: Jari Kivelä / Kone

Sijoittajat pettyivät hieman hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen loppuvuoden tulokseen, vaikka kannattavuus parani ennakko-odotuksia parempi.

Pettymyksen syynä oli todennäköisesti yhtiön arvio Kiinan markkinoiden supistumisesta.

Yhtiön liikevaihto oli 2,6 miljardia euroa ja liikevoitto 378,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi loka–joulukuuhun 2014 verrattuna 18 prosenttia ja liikevoitto 20 prosenttia.

Jos euron valuuttakurssien muutokset jätetään huomioimatta, liikevaihto kasvoi 11 prosenttia. Maantieteellisesti liikevaihto kasvoi eniten Amerikan mantereella.

Koneen osakkeen arvo halpeni torstaina Helsingin pörssissä runsaan prosentin.

Vahvuudet

Yhtiöllä on liiketoimintaa hyvin laajasti eri puolilla maailmaa. Siksi Kone on osittain suojassa yhdellä markkina-alueella mahdollisesti tapahtuvista häiriöistä.

Koneen suurin markkina-alue Aasian ja Tyynenmeren alue, jossa liikevaihdosta muodostui viime vuonna 44 prosenttia. Aasiassa talous kasvaa monissa valtioissa yhä nopeasti. Ja kun talous kasvaa, uusia rakennuksia rakennetaan.

Kiinassa hissien ja liukuportaiden kysyntä hidastui, mutta Kone ilmoitti pärjänneensä hyvin. Yhtiö on maailman toiseksi suurin hissien ja liukuportaiden valmistaja yhdysvaltalaisen Otisin jälkeen.

Kone on erittäin vakavarainen yhtiö. Yhtiön nettokassavarat olivat joulukuun lopussa 1,5 miljardia euroa eli 600 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nettokassa tarkoittaa kassavaroja ja nopeasti käteiseksi muutettavia arvopapereita, joista on vähennetty korolliset velat.

Heikkoudet

Rakentaminen on toimialoista suhdanneherkimpiä. Jos maailmantalouteen tulisi odottamaton ja laaja-alainen häiriö, se todennäköisesti vähentäisi hissien ja liukuportaiden kysyntään.

Kiinan talouden rakennemuutos voi kiihtyessään heikentää Koneen liiketoiminta. Kiina on yhtiölle tärkeä markkina-alue. Periaatteessa Koneen asemaa voisi myös horjuttaa jokin alalla tapahtuva suuri yritysjärjestely.

Tulevaisuus

Suurten kassavarojensa takia on mahdollista, että Kone voisi ostaa jonkin merkittävän kilpailijansa. Yritysjärjestelyllä se voisi vahvistaa asemaansa etenkin pääkilpailijaansa Otisia vastaan.

Yhtiön tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Kaupungistuminen eri puolilla maailmaa jatkuu, ja juuri kaupungeissa tarvitaan eniten Koneen laitteita ja palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat