Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin keskuspankin koronlasku yllätti – siivitti Aasian pörssit nousuun

Talous
 
YUYA SHINO
Pörssikurssit lähtivät nousuun Tokiossa torstaina, kun Japanin keskuspankki oli ilmoittanut yllättäen koronlaskusta.
Pörssikurssit lähtivät nousuun Tokiossa torstaina, kun Japanin keskuspankki oli ilmoittanut yllättäen koronlaskusta. Kuva: YUYA SHINO

Japanin keskuspankki yllätti perjantaina alentamalla liikepankeilta perimänsä talletuskoron negatiiviseksi -0,1 prosenttiin.

Aiemmin korko oli niukasti positiivisen puolella, 0,1 prosenttia.

Päätös tarkoittaa, että ne liikepankit, jotka tallettavat ylimääräisiä varojaan keskuspankin tilille, joutuvat käytännössä maksamaan talletuksistaan.

Päätöksellä keskuspankki yrittää saada vauhtia talouteen yrittämällä estää pankkeja makuuttamasta varojaan keskuspankissa, jotta ne sen sijaan laittaisivat rahaa liikkeelle ja lainaisivat sitä yrityksille ja kotitalouksille.

Isoista keskuspankeista Japanin keskuspankki on toinen, joka on lähtenyt negatiivisen koron politiikkaan. Ensimmäinen oli Euroopan keskuspankki.

Yllätysveto otettiin Aasian markkinoilla positiivisesti vastaan. Pörssikurssit lähtivät selkeään nousuun sekä Tokiossa, Hong Kongissa että Shanghaissa.

Pankeille päätöstä tulkittiin kielteiseksi. Pankkien osakekurssit laskivat.

Japanin valuutan jenin kurssi heikkeni Yhdysvaltain dollariin nähden. Tämä oli keskuspankin yksi tavoite. Valuutan heikkeneminen auttaa vientiteollisuutta, mutta vähentää tuontitavaroiden kotimaista kysyntää.

Päätöksillään keskuspankki yrittää auttaa Japanin hallitusta, joka on finanssipoliittisella elvytyksellä yrittänyt avittaa talouskasvua ja kiihdyttää inflaatiota.

Keskuspankin tavoitteena on nostaa vuosi-inflaatio kahteen prosenttiin. Siitä ollaan kaukana, sillä joulukuussa inflaatio oli niukasti yli nollan, 0,2 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat