Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lindström: ”Hallitus pitää kiinni yleissitovuudesta”

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström puhui perussuomalaisten lehdistötilaisuudessa perjantaina.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström puhui perussuomalaisten lehdistötilaisuudessa perjantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vakuuttaa, että hallitus pitää kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta myös paikallisessa sopimisessa. Lindström sanoi perjantaina perussuomalaisen puolueen tilaisuudessa, että ainakaan perussuomalaiset ei hyväksy yleissitovuuden romutusta.

”Varsinkin Sdp:n suunnasta levitetään huhuja, että perussuomalaiset olisivat myymässä työntekijöitä ja puuttumassa yleissitovuuteen. Ilmoitimme jo hallitusneuvotteluissa, että emme hyväksy yleissitovuuden murtamista ja olemme yhä sitä mieltä”, Lindström sanoi.

Paikallisen sopimisen yksityiskohdista ei hallitusneuvotteluissa Lindströmin mukaan kuitenkaan sovittu.

Paikallista sopimista pohditaan parhaillaan. Kolmikantaisen työryhmän työskentelyn pohjana on selvitysmies Harri Hietalan raportti.

Lindström korostaa, että hallitus haluaa antaa paikallisen sopimisen mallista neuvottelevalle työryhmälle nyt työrauhan. ”Mutta ei hallitus tässä nyt odottele tietysti neuvottelujen tulosta määrättömiin asti. Kyllä lumet ovat vielä maassa, kun tätä asiaa viedään eteenpäin.”

”Kevättalvella pitää esitys tulla. Hallitus päättää muutoin asiasta joka tapauksessa”, Lindström painottaa.

Lindström uskoo, että paikallinen sopiminen vahvistaa yleissitovuutta ja sopimusjärjestelmää.

”Uskon, että paikallinen sopiminen myös rauhoittaa työmarkkinat, kun ryhdytään näkemään, mikä hyöty paikallisesta sopimisesta on. Sehän estää ongelmien syntyä, koska ongelmiin voidaan puuttua, ennen kuin ne syntyvät. Yhteistoimintalakia täytyy tässä yhteydessä varmaan myös päivittää.”

Kotoutuksesta vastaava ministeri Lindström ei hyväksy, että turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille rakennettaisiin oikopolku Suomen työmarkkinoille.

”Meillä on lähes 380 000 työtöntä kantasuomalaista. Mikä tahansa järjestelmä tulee, sen pitää koskea kaikkia”, Lindström sanoo.

Polkua työmarkkinoille pitää Lindströmin mukaan kuitenkin tuntuvasti nopeuttaa. Hän peräänkuuluttaa ennakkoluulottomuutta ja kokeiluja. Myös kielitaitovaatimuksia pitää arvioida uudestaan.

”Jos nykysysteemillä edetään, voi kestää vuosia, ennen kuin maahanmuuttaja kotoutuu.”

”Opetusministeriössä mietitään nyt koulutussopimusjärjestelmää. Omassa ministeriössämme mietimme oppisopimusjärjestelmää. Mietimme myös, voisiko koulutussopimus olla polku kohti oppisopimuskoulutusta. Mietimme myös kielivaatimuksia, jotta voimme nopeuttaa maahanmuuttajien polkua työelämään”, Lindström luettelee.

Pikainen työllistyminen voi Lindströmin mukaan olla myös pulmallista, koska se voi muodostaa uuden vetovoimatekijän Suomeen.

”Jos ihminen työllistyy täällä nopeasti, se voi olla uusi vetovoimatekijä. Siitä lähtee äkkiä tieto eteenpäin, että Suomessa saa nopeasti töitä. Tätäkin pitää pohtia”, Lindström huomauttaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkistaa Lindströmin mukaan uusia linjauksia kotoutuksen tehostamiseksi parin viikon sisällä. Lindström korostaa, että kotoutuksen pitää koskea vain oleskeluluvan saaneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat