Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teleoperaattorit nostivat hintojaan

Telia-Soneran Euroopan-johtaja: Korjaamme ongelmat Suomen verkoissa

Talous
 
Tapio Vanhatalo
Neljännen sukupolven matkapuhelinverkon tukiasema Vantaalla.
Neljännen sukupolven matkapuhelinverkon tukiasema Vantaalla. Kuva: Tapio Vanhatalo

Teleoperaattoreiden kilpailuasetelma säilyi Suomessa ennallaan viime vuonna.

Elisa on yhä Suomen suurin teleoperaattorit ja kannattavampi kuin sen pääkilpailija Telia-Sonera.

Suurin ero yhtiöiden välillä on hinnoittelussa.

Elisa veloittaa asiakkaitaan tiedonsiirron nopeudesta, mutta tiedonsiirron määrä on yleensä rajatonta. Telia-Soneran liittymissä maksetaan yleensä siitä, mikä on tiedonsiirron määrä.

Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan mielestä parempi malli onkin se, että operaattori myy nopeutta eikä veloita tiedonsiirron määrästä.

”Kuluttajat pitävät selvästi enemmän nopeista liittymistä. He haluavat maksaa niistä varsinkin, koska meillä on tarjolla rajaton määrä tiedonsiirtoa”, Mattila perustelee.

Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori Dna ei ole pörssiyhtiö, eikä se ole vielä julkaissut osavuosikatsaustaan.

Telia-Soneran Euroopan-liiketoiminnan johtaja Robert Anderssonin mukaan hintakilpailu Suomessa on yhä ankaraa.

”Kuluneen vuoden aikana kilpailijamme Suomessa ovat karsineet kaikista halvimpia liittymiään ja alkaneet tarjota parempia ja kalliimpia liittymiä”, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa muutokset ovat kuitenkin olleet niin pieniä, että kuluttajat eivät niitä välttämättä havaitse.

”Jos 11 euron kuukausimaksua nostaa eurolla, kuluttajalle se ei ole suuri muutos. Mutta se on kuitenkin yhdeksän prosentin lisäys”, sanoo Andersson.

Molempien yhtiöiden liikevaihdot kasvoivat viime vuonna Suomessa.

Loka–joulukuussa Telia-Soneran matkapuhelinliittymien määrä väheni Suomessa 30 000:lla. Suomessa yhtiön matkapuhelinverkossa on ollut kesästä saakka huomattavasti enemmän häiriöitä kuin kilpailijoilla.

”Meillä on ollut ongelmia verkossa ja samaan aikaan poistimme halvimpia liittymiä”, Andersson selvittää. Hän ei usko, että verkon ongelmilla oli merkittävää vaikutusta liittymien määrän kehittymiseen.

”Monilla kuluttajilla on ollut käyttämättömiä liittymiä, joista he ovat luopuneet.”

Andersson vakuuttaa, että ongelmat matkapuhelinverkossa korjataan.

”Meillä on tälläkin hetkellä kymmenen hengen iskuryhmä Nokialta, joka selvittää ongelmia yötä päivää. Häiriöt verkossa eivät saa missään nimessä jatkua. Ongelmien syyt on jo tunnistettu ja ne tullaan aivan varmasti korjaamaan.”

Elisan toimitusjohtaja Mattila ei halua ottaa kantaa pääkilpailijansa ongelmiin. ”Suurin haaste on langattoman tiedonsiirron voimakas kasvu. Tarkkailemme koko ajan, että laatu ei notkahda ja verkot toimivat.”

Suomessa taantuma on kestänyt neljä vuotta ja talouden kasvunäkymät ovat hyvin heikot. Teleoperaattoreiden liiketoimintaan lyhyet taantumat eivät yleensä ole vaikuttaneet.

Yritysasiakkaat ovat jo vähentäneet teleoperaattoreilta ostamiaan palvelua.

”Siitä huolimatta on selvästi näkyvissä, että yritykset ovat entistä kiinnostuneimpia digitaalisesta liiketoiminnasta, esineiden internetistä ja pilvipalveluista”, Mattila sanoo.

Yhtiön hallituksen luottamuksesta tulevaisuuteen kertoo se, että yhtiökokoukselle ehdotetaan maksettavaksi 1,40 euron osinko viime vuoden tuloksesta. Vuoden 2014 tuloksesta osinkoa maksettiin 1,32 euroa osaketta kohti.

Telia-Soneran osinkoehdotus pysyi ennallaan tasan kolmessa kruunussa, joka on kruunun nykyisellä arvolla 0,32 euroa. Kuluvan vuoden tuloksesta Telia-Sonera aikoo maksaa pienempää osinkoa.

Elisan osake halpeni perjantaina Helsingin pörssissä vajaan prosentin. Telia-Soneran osake vahvistui yli neljä prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat