Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Linja-autokartelli jarrutti kilpailua vuosia – näin salaisista pelisäännöistä sovittiin

101-sivuinen päätös paljastaa, kuinka kartelli Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan toimi.

Talous
 
Eva Persson
Kartelliin kuuluivat KKV:n mukaan seitsemän keskeistä bussiyhtiötä sekä Matkahuolto ja Linja-autoliitto.
Kartelliin kuuluivat KKV:n mukaan seitsemän keskeistä bussiyhtiötä sekä Matkahuolto ja Linja-autoliitto. Kuva: Eva Persson
Fakta

Miljoonien sakkoja

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vaatii linja-autoalan toimijoille yhteensä 40 miljoonan euroa sakkoja.

 Esimerkiksi Pohjolan Liikenteelle ja VR-Yhtymälle vaaditaan 5,8 miljoonan euron, Väinö Paunu Oy:lle 3,4 miljoonan euron, Linja-autoliitolle 133 000 euron ja Matkahuollolle 10,8 miljoonan euron sakkoa.

Elokuvissa kartelleista päättävät lakerikenkäiset miehet, jotka sikarinsavuisessa kabinetissa urahtelevat suunnitelmiaan kilpailijoiden nujertamiseksi.

Sikareista tai laatukengistä ei puhuta mitään kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että linja-autoalalla on vuosikausia toiminut kartelli. Siitä neuvoteltiin arkisimmissa olosuhteissa, esimerkiksi Linja-autoliiton työvaliokunnan kokouksessa Helsingissä.

Maanantaina julkaisemassaan 101-sivuisessa ratkaisussa virasto vaatii mukana olleille yhteensä lähes 40 miljoonan euron seuraamusmaksua. Lue koko raportti tästä.

Suurimman, yli kymmenen miljoonan euron sakon KKV antaisi Matkahuollolle. Se kiistää osallistuneensa ”minkäänlaisesta yhdenmukaistetusta menettelytavasta sopimiseen.”

Kartellilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtiöt pyrkivät yhdessä rajoittamaan kilpailua sopimalla hinnoista ja estämällä uusien toimijoiden pääsy markkinoille. Toiminta on lainvastaista.

Kartellin seurauksena asiakkaat maksavat tuotteista ja palveluista kalliimpaa hintaa kuin aidon kilpailun tilanteessa.

Linja-autokartelliin kuuluivat KKV:n mukaan seitsemän keskeistä bussiyhtiötä sekä Matkahuolto ja Linja-autoliitto.

Ne kiistävät väitteet.

Asia menee seuraavaksi Markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Pian viisi vuotta vireillä olleen asian käsittely jatkuu vielä vähintään vuoden, luultavasti kauemmin.

Miten linja-autokartelli sitten toimi?

Jos vähän yksinkertaistetaan, keskeiset toimijat pyrkivät KKV:n mukaan estämään kilpailua kahdella tavalla. Firmat sopivat, että reittiliikennelupia ei markkinoiden avautumisen jälkeen haettaisi ”toisten” alueilta. Uusia tulokkaita ei myöskään päästettäisi kuljettamaan Matkahuollon paketteja. Lisäksi kilpailijoiden lippuja ei myytäisi eikä niiden aikatauluista tiedotettaisi Matkahuollon lipunmyynnissä.

Asioista sovittiin alan yhteisten elinten, usein Linja-autoliiton hallituksen, piirissä.

KKV näyttö perustuu 124:ään asiakirjaan. Kartellista epäillyt ovat kirjanneet osan suunnitelmistaan kokouspöytäkirjoihin. Kilpailijoiden toiminnasta puhutaan muun muassa ”kermankuorintana” ja ”markkinahäiriöinä.”

Esimerkiksi Linja-autoliiton hallituksen kokouksessa elokuussa 2008 ”valmisteltiin liiton hallituksen lainsäädännöllisiä tavoitteita uusien reittiliikennelupien tuoman kilpailupaineen rajoittamiseksi.”

Elokuussa 2009 ”vahvistettiin Linja-autoliiton vastaukset joukkoliikennelaista alueosastoissa esitettyihin kysymyksiin. Vastauksilla pyrittiin viivästyttämään liikennöitsijöiden keskinäistä kilpailua reittiliikenneluvista.”

Kartelli hidasti KKV:n mukaan kilpailun avautumista ”merkittävästi.”

Markkinoiden avautuminen kilpailulle oli vuonna 2009 voimaan tulleen joukkoliikennelain keskeinen tavoite. Viraston mukaan myös kuluttajien valintamahdollisuudet olivat pienemmät ja liikennöitsijöiden paine kilpailla hinnalla oli vähäisempi kuin se avoimessa kilpailussa olisi ollut.

Mitä kaikesta tuumaa nyt liikennöitsijä Raimo Vuorela? Vuorelan liikenne on yksi kolmesta alkuperäisen valituksen esittäjästä.

”Hyvä että tähän otettiin nyt kantaa”, sanoo Vuorela, jonka yhtiö koki pitkään ”vääryyttä” kartellin vuoksi.

”Taloudellisesti [kartelli] haittasi niin pirusti.”

Vahinkoa tuli siitä, että Matkahuolto ei kertonut asiakkaille yhtiön autojen aikatauluista eikä päästänyt ulkopuolisia kuljettamaan rahtia.

Yllättävintä KKV:n ratkaisussa on Vuorelan mukaan ehkä sittenkin kartelliin osallistuneille vaadittu ”sangen iso” sakkomaksu.

Avoin kilpailu näyttää hiipivän vähitellen kaikkialle, jopa sukuyhtiöiden perinteisesti hallitsemalle linja-autoalalle. Sen yhteenlaskettu liikevaihto ylitti toissa vuonna miljardi euroa, joten ihan pienestä bisneksestä ei ole kyse.

Seuraavaksi vuorossa on taksiala – ainakin jos linja-autoyhtiöiltä kysytään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat