Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Googlen ja Facebookin vähäiset verot kuohuttavat Britanniassa – EU aikoo tukkia kansain­välisten yhtiöiden veronkierron

Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista? Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö.

Talous
 

Veronkierto syö valtioiden verotuloja

 EU-parlamentin tutkimusosasto on laskenut, että yhtiöiden veronkierto maksaa EU:lle 50–70 miljardia euroa vuodessa.

 OECD:n arvioin mukaan globaaleista yhtiöverotuloista jää saamatta 4–10 prosenttia veronkierron takia. Tämä on noin 90–220 miljardia euroa vuodessa.

 EU-komissio haluaa nyt tukkia yhtiöiden yleisimmät tavat kiertää verotusta.

 Ehdotukset menevät seuraavaksi EU-parlamentille käsiteltäviksi ja jäsenmaille hyväksyttäviksi.

Lontoo. Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista?

Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö. Pienten yritysten ja tavallisten kansalaisten veroprosentti on paljon suurempi.

Britanniaa on kuohuttanut tammikuussa Google-yhtiön verotus, joka hakee keveydessään vertaistaan.

Viimeisen kymmenen vuoden ajalta Google maksaa veroa Britanniaan vain 130 miljoonaa puntaa eli noin 170 miljoonaa euroa. Oppositiossa eli työväenpuolueessa on laskettu, että summa vastaa noin kolmen prosentin veroprosenttia.

Kyse ei ole mistään laittomuuksista. Brittiverottaja itse sopi verosta

RUBEN SPRICH / Reuters
Britannian valtiovarainministeri George Osborne.
Britannian valtiovarainministeri George Osborne.

Googlen kanssa kuuden vuoden selvitysten jälkeen. Valtiovarainministeri George Osborne ehti jo kiittää sopimusta voitoksi.

Tyytyväisyyttä ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun oppositio ja brittiviestimet heräsivät. Miten tuottoisa yhtiö voi maksaa niin vähän veroja?

Googlen mainostulot Britanniasta vuonna 2013 olivat BBC:n mukaan 3,8 miljardia puntaa. Yhtiön Euroopan-pääkonttori on kuitenkin Irlannissa, jonne tuotot kanavoidaan.

Irlannissa yrityksiä verotetaan hyvin kevyesti, sillä yritysveroprosentti on vain 12,5. Jo Britanniassa veroprosentti on kovempi: 20 prosenttia eli sama kuin Suomessa. Ranskassa, Italiassa ja Belgiassa yritysveroprosentti on yli 30.

Isolla kansainvälisellä yrityksellä on varaa harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua, joka kääntyy käytännössä veronkierroksi.

Mutta Google ei ole suinkaan ainoa, joka osannut suunnitella verotuksensa itselleen edulliseksi.

Facebook maksoi toissa vuonna Britanniaan veroja vain hieman yli 4 000 puntaa. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että keskimääräinen britti maksaa tuloveroa noin 5 000 puntaa.

Facebookin verotuksen keveys ihmetytti Britanniassa lokakuussa. BBC:n mukaan Facebook on näyttänyt Britannian verottajalle tappiota, vaikka paikalliselle henkilökunnalle on maksettu kymmenien miljoonien bonukset.

Vastaavia tapauksia on useita jo monen vuodelta. Valtio menettää isot verotuotot yhtiöiltä, jotka osaavat hyödyntää porsaanreiät.

EU-komissio aikoo panna nyt pisteen kansainvälisten yhtiöiden veronkierrolle. Komissio esitteli viime torstaina paketin, jonka tarkoitus on tukkia yhtiöiden kaikkein yleisimmät keinot vältellä veroja.

”Yritysten on maksettava veronsa siellä, missä ne harjoittavat liiketoimintaa”, verotuksesta vastaava komissaari Pierre Moscovici sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Hänen mukaansa kyse on sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja läpinäkyvyydestä.

EU-komissio ei yritä harmonisoida eri jäsenmaiden yritysveroasteita. EU-maat voivat jatkossakin kilpailla sijoituksista edullisella verotuksella.

Tavoitteena on sen sijaan yhdenmukaistaa pelisääntöjä niin, että veronkierto käy vaikeaksi. Siellä missä tehdään voittoja, pitää jatkossa maksaa myös veroja. Voittoja ei saisi enää siirtää kevyemmän verotuksen maihin.

Vastaavasti erilaisia yhtiöiden välisiä lainajärjestelyjä ei voisi enää jatkossa tehdä verotuksen minimoimiseksi.

Avainasemassa on myös jäsenmaiden keskinäinen tiedonvaihto. Jatkossa yhtiön Euroopan-pääkonttorin sijaintimaan verottajan tulisi jakaa verotustiedot kaikille osallisille jäsenmaille.

Brysselin pää on saamassa myös Britannian Google-kiistan selvitettäväkseen. Brittiparlamentissa oppositiossa istuva Skotlannin kansallispuolue SNP on valittanut komissiolle Googlen saamasta helläkätisestä verokohtelusta.

Komissio lupasikin tällä viikolla selvittää asiaa. Sovellettavaksi eivät ehdi kuitenkaan vasta lainsäädäntöprossessiin lähtevät verodirektiivit.

Komissio aikoo sen sijaan selvittää, onko Google saanut Britannialta kiellettyjä valtiontukia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat