Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Digipöhinä” houkutteli terveysteknologiajohtajan Kiinasta Suomeen

GE Healthcaren uusi toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen lupaa läpimurtoja potilaiden tehohoitoon.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Vuodet Kiinassa totuttivat GE Healthcaren toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen nopeisiin muutoksiin.
Vuodet Kiinassa totuttivat GE Healthcaren toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen nopeisiin muutoksiin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

800 työntekijää Suomessa

 GE Healthcare on osa kansainvälistä General Electric -konsernia.

 Yhtiö tuli Suomeen ostamalla Instrumentariumin vuonna 2003.

 Suunnittelee ja valmistaa Suomessa terveysteknologialaitteita, kuten tehohoitopotilaiden monitorointijärjestelmiä.

 Työntekijöitä on Suomessa 800, joista valtaosa Helsingin Vallilassa. Liikevaihto vuonna 2014 oli noin 270 miljoonaa euroa.

Diplomi-insinööri Matti E. Lehtonen muutti 1980-luvun alussa Kiinaan, eikä hän aikonut enää palata takaisin. Työelämässä riitti kiinnostavia tehtäviä ja koko perhe viihtyi Kiinassa erinomaisesti.

Viime marraskuussa hän kuitenkin joutui muuttamaan mieltään nopeasti, ja nyt mies on Suomessa. Terveysteknologiayritys GE Healthcare kertoi perjantaina nimittäneensä Lehtosen uudeksi toimitusjohtajaksi Suomeen.

Terveysteknologian kehitys Suomessa on Lehtosen mukaan nyt niin kiinnostavassa vaiheessa, että se houkutteli hänet lähtemään.

”Tiesin, että GE Healthcarella menee täällä hyvin, mutta yllätyin millainen tekemisen meininki ja hyvä pöhinä täällä on muutenkin”, Lehtonen sanoo.

”Suomeen oli mukava tulla, mutta päätös lähteä Kiinasta oli vaikea.”

Lehtonen vastasi Kiinassa GE:n anestesiologia- ja tehoventilaatiolaitteista ja vieraili säännöllisesti myös Suomessa. Viime marraskuussa hän joutui yllättäen pitämään yrityksen esityksen Slush-tapahtumassa, joka teki häneen vaikutuksen.

”Seurasin Kiinassa kyllä Suomen tiedotusvälineitä. Yhteiskunnallinen keskustelu vaikutti ongelmakeskeiseltä. Todellisuudessa täällä tapahtuu paljon hyviä asioita.”

Lehtonen on työskennellyt viimeiset kahdeksan vuotta amerikkalaisen GE Healthcaren palveluksessa pääpaikkanaan Wuxi Shanghain lähellä. Sitä ennen hän palveli suomalaisia vientiyrityksiä Kiinassa.

”Lähdin Kiinaan 1980-luvun alussa hetken mielijohteesta. Halusin nähdä, millainen maa on.”

Hän opiskeli kiinan kieltä sekä Helsingin yliopistossa että myöhemmin opetusministeriön stipendin turvin Kiinassa. Kielen opiskelun parista löytyi myös brasilialaissyntyinen puoliso. Heidän kolme aikuista lastaan opiskelevat ja työskentelevät nyt Britanniassa.

Terveydenhoidon haasteet ovat sekä Suomessa että maailmalla hyvin samanlaisia. Väestö vanhenee, ja hoidon tarve kasvaa. Rahankäyttöä ei voi lisätä samaa tahtia.

”Suomessa on paljon osaamista, jolla näihin haasteisiin voidaan vastata. Siksi Suomi on GE:n digistrategiassa ihan avainasemassa. Se on kova juttu.”

Amerikkalainen GE [General Electrics] osti Instrumentariumin vuonna 2003 juuri yrityksen työntekijöiden osaamisen vuoksi. Kansainvälinen suuromistaja on sittemmin palkannut lisää ihmisiä ja kasvattanut tuotekehityksen määrärahoja. Viime vuonna yhtiön liikevaihto Suomessa kasvoi 15 prosenttia.

GE Healthcare valmistaa ja kehittää muun muassa potilaiden monitorointilaitteita tehohoitoon, joka on sairaaloiden kalleinta toimintaa.

Tavoitteena on kehittää langattomat monitorointilaitteet, jotka mullistaisivat sairaalahoitoa. Potilaat pääsisivät irti piuhoista ja liikkeelle nopeammin, kun heidän vointiaan voisi tarkkailla jopa kotoa käsin.

Lehtonen arvioi, että tällaiset laitteet ovat käytössä viimeistään viiden vuoden kuluttua. Tuotekehityksessä käytetään suomalaisten insinöörien vahvaa mobiiliosaamista.

Tavoitteena on myös parantaa potilastietojen siirtoa sekä analysointia, johon GE Healthcare kehittää erilaisia sovelluksia.

Yhteistyö Husin lääkäreiden kanssa on keskeinen osa tuotekehitystä. ”Parhaat ideat saadaan asiakkailta”, Lehtonen sanoo.

Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä myös startup-yritysten kanssa. Vallilan tiloissa on yrityskylä aloitteleville teknologiayrityksille, joita on nyt 30.

”Tämä on uutta koko GE:n strategiassa. Teknologian kehitys on niin nopeaa, että suurtenkin yhtiöiden on opeteltava nöyriksi ja myönnettävä, että ne eivät osaa itse kaikkea.”

Vuodet Kiinassa totuttivat Lehtosen nopeisiin muutoksiin.

”Kiinalaiset hakevat koko ajan uusia ideoita ja kokeilevat niitä rohkeasti. He ajattelevat, että asiat muuttuvat joka tapauksessa, joten mennään vaan mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat