Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia haluaisi vähentää sijoittajien vastuuta

Italian keskuspankki tahtoisi muuttaa vasta muutettuja EU:n pankkien kriisisääntöjä.

Talous
 

Italian keskuspankin pääjohtaja Ignazio Visco kritisoi uutistoimisto Reutersin mukaan lauantaina EU:n pankkien kriisinratkaisusääntöjä, joiden mukaan ongelmissa olevien pankkien pääomittamiseen käytetään ensisijaisesti sijoittajien varoja.

Pankkien kriisinratkaisumekanismi tuli voimaan vasta kuukausi sitten eli tämän vuoden alussa. Säännöillä on haluttu varmistaa, että pankkien omistajat vastaavat myös pankin tappioista, eikä pelastamiseen käytetä enää valtioiden varoja niin kuin on aiemmin ollut tapana.

Viscon mukaan uudistus olisi pitänyt toteuttaa vähitellen.

”Pankkien kriisinratkaisudirektiivissä on pykälä, jonka mukaan sitä voidaan arvoida uudelleen viimeistään vuoden 2018 kesällä. Tähän tilaisuuteen on nyt tartuttava”, Visco sanoi Reutersin mukaan.

Lausunnon taustalla on kohu, joka syntyi Italiassa joulukuussa neljän pienen pankin pelastusoperaatiosta, jossa piensijoittajat menettivät varojaan.

Muun muassa Arrezzon kaupungissa 130 vuotta toiminut Etruria-pankki oli myynyt tavallisille kuluttaja-asiakkailleen pääomalainoja, jotka pankkien pelastussääntöjen mukaan mitätöidään heti osakepääoman jälkeen, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna.

Asiakkaiden mukaan sijoitusta oli markkinoitu vain kaksi vuotta sitten lähes riskittömänä. Pankkien pelastusoperaatiossa ne menettivät arvonsa ja moni sijoittaja lähes kaikki säästönsä.

Oman pääoman ehtoisten sijoitustuotteiden myyminen pankkien omille asiakkaille on ollut suosittua viime vuosina, kun monet eurooppalaispankit ovat joutuneet vahvistamaan vakavaraisuuttaan.

Euroopan pankkivirasto EBA on joutunut muistuttamaan pankeille, että asiakkaille pitää kertoa tarpeeksi selkeästi sijoitukseen liittyvistä riskeistä.

Suomessakin OP-ryhmä ja Pop-pankkiryhmä myyvät paraikaa asiakkailleen omaan pääomaan laskettavia tuotto-osuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat