Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja haluaa hinnoista selvityksen

Kuluttajaliitto: Sähkön siirtohintojen korotukset ovat selkeästi kohtuuttomia

Talous
 
Jussi Partanen
Lapväärtti Fingridin rakentamaa voimalinjaa Länsi-Suomen rannikolla Lapväärtissä. Kuva maaliskuulta 2013.
Lapväärtti Fingridin rakentamaa voimalinjaa Länsi-Suomen rannikolla Lapväärtissä. Kuva maaliskuulta 2013. Kuva: Jussi Partanen

Tästä on kyse

  Vuonna 2013 tuli voimaan sähkömarkkinalaki, joka vaatii yhtiöitä parantamaan sähkönjakelun varmuutta.

  Lain mukaan myrskyn tai rankkojen lumisateiden jälkeen sähkökatko saa kestää taajamissa korkeintaan 6 tuntia ja haja-asutusalueella korkeintaan 36 tuntia.

  Laki antaa yhtiöille pitkät siirtymäajat. Vaatimusten on toteuduttava vuonna 2028. Energiavirasto voi erityisistä syistä myöntää tähän lisäaikaa.

  Monet yhtiöt ovat ilmoittaneet korottavansa sähkön siirtohintoja lain vaatimien investointien takia. Joillakin yhtiöillä korotukset ovat kymmeniä prosentteja.

Kuluttajaliitto arvostelee sähkön siirtohintojen roimia korotuksia. Liittoon on tullut aiheesta useita kiukkuisia yhteydenottoja, joissa kysytään, ovatko korotukset kohtuuttomia.

Kuluttajaliiton mukaan ovat.

”Näin suuret korotukset kertarysäyksellä eivät ole kohtuullisia”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Kuluttajalla ei ole käytännössä keinoja vaikuttaa siirtohintoihin, sillä vaikka sähköyhtiönsä voi valita, siirtoyhtiönä toimii aina paikallinen monopoliyritys.

Sähkön siirtohinnat ovat puhuttaneet sen jälkeen, kun uusi sähkönsiirtoyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja maaliskuun alusta. Espoossa prosentuaalinen nousu on keskimäärin runsaat 30 prosenttia ja kerrostaloasujalle jopa 50 prosenttia.

Euroissa korotukset ovat Carunan mukaan noin 4–8 euroa kuukaudessa.

Myös muut sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet hinnankorotuksista. Yhtiöt ovat perustelleet hinnankorotuksia sillä, että sähköverkkoja on parannettava ja tämä vaatii yhtiöiltä investointeja. Käytännössä tämä tarkoittaa siirtymistä maakaapelointiin.

Beurlingin mukaan maakaapelointi on kuluttajien kannalta hyvä asia, mutta näin suurille korotuksille hän ei silti näe perusteita.

”Yhtiöillä on tässä tavallista suurempi vastuu, koska ne ovat monopoliasemassa. Kuluttaja ei voi vaihtaa yhtiötä, siksi hänen on voitava luottaa siihen, että korotukset ovat kohtuullisia ja hinnoittelu on läpinäkyvää”, Beurling sanoo.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario vertaa korotuksia vuokrankorotuksiin.

”Hyvä vuokratapa lähtee siitä, että vuokrankorotus ei voi olla kerralla enempää kuin 15 prosenttia”, Sario sanoo.

Myös eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja ja perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen arvostelee sähkön siirtohintojen roimia korotuksia. Turunen aikoo tuoda asian eduskunnan talousvaliokunnan käsiteltäväksi.

”Minusta on tärkeä selvittää, ovatko korotukset kohtuullisia. Liki 30 prosentin korotukset ovat todella kovia”, Turunen sanoo.

Turusen mukaan valiokunta aikoo kuulla asiassa sekä viranomaisia, sähköyhtiöitä että kuluttajayhdistyksiä.

”On totta, että laki velvoittaa yhtiöt parantamaan verkkojaan. Toisaalta, kun katsoo yhtiöiden tuloksia, ne ovat tehneet hyviä voittoja. Nyt on tärkeä selvittää, ovatko ilmoitetut korotukset kohtuullisia vai eivät”, Turunen sanoo.

Turunen myös twiittasi aiheesta sunnuntaina iltapäivällä.

Kuluttajalla on vain vähän keinoja vaikuttaa hinnankorotuksiin. Yksittäinenkin kuluttaja voi valittaa aiheesta kuluttajariitalautakuntaan. Käsittely voi tosin kestää pitkään, ja sen jälkeen annettava päätös on vain suositus. Yhtiön ei ole pakko noudattaa sitä.

Outi Pyhäranta / HS
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat