Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouselämä: Finavian rahoituspäällikkö osti kohtalokkaat johdannaiset entiseltä työnantajaltaan

Talous
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Finavian ostamat johdannaiset olisivat voineet pahimmillaan aiheuttaa lentokenttiä omistavalla yhtiölle 240 miljoonan euron tappiot. Kuvassa Finavian koko Suomea palveleva lennonjohtokeskus Helsinki-Vantaalla.
Finavian ostamat johdannaiset olisivat voineet pahimmillaan aiheuttaa lentokenttiä omistavalla yhtiölle 240 miljoonan euron tappiot. Kuvassa Finavian koko Suomea palveleva lennonjohtokeskus Helsinki-Vantaalla. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Valtion lentoasemayhtiön Finavian kohtalokkaiden johdannaissopimusten tekemisestä vastannut rahoituspäällikkö teki sopimukset entisen työnantajansa kanssa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä-lehti.

Kauppatieteitä opiskellut rahoituspäällikkö oli ollut Sampo-pankissa (nykyinen Danske Bank) analyytikkona vuoteen 2008 asti. Tultuaan Finaviaan hän alkoi pian tehdä entisen työnantajansa kanssa monimutkaisia johdannaissopimuksia, jotka osoittautuivat myöhemmin Finavian kannalta erittäin huonoiksi.

Finavia pääsi johdannaisista lopulta eroon maksamalla myyjäpankeille 34 miljoonaa euroa. HS kertoi sunnuntaina, että sopimukset olisivat voineet pahimmillaan aiheuttaa lentokenttiä omistavalla yhtiölle 240 miljoonan euron tappiot, jos se ei olisi saanut sopimuksia irtisanottua.

Johdannaissopimuksista valtaosa eli kymmenen oli Talouselämän mukaan ostettu Sampo-pankista. Kolme sopimusta oli tehty SEB-pankin ja yksi muita vähäriskisempi sopimus OP-ryhmän Pohjola-pankin kanssa.

Lehden tietojen mukaan johdannaisista innostunut rahoituspäällikkö olisi halunnut ostaa niitä myös Nordealta ja Handelsbankenilta, mutta nämä olivat kieltäytyneet.

Talouselämän mukaan Finavian sisäisissä selvityksissä on herättänyt kysymyksiä myös se, että rahoituspäälliköllä oli paljon sairauspoissaoloja, joista moni sijoittui viikonlopun yhteyteen tai pankkitapaamisten jälkeiseen päivään.

Osa kaupoista oli tehty ajankohtana, jolloin rahoituspäällikkö oli työaikaraporttien mukaan lomalla tai sairaana.

Finavia irtisanoi rahoituspäällikön vuonna 2012.

Poliisi tutkii sekä rahoituspäällikön että tämän esimiehen toimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat