Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenvaatteita valmistava Reima tähtää huipulle – ”Meidän tehtävämme on hioa siitä maailman tähti”

Toimitusjohtaja Elina Björklundin mukaan suomalaisella vaateteollisuudella on taas vahva veto

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Toimitusjohtaja Elina Björklund
Toimitusjohtaja Elina Björklund Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

”Reima on kuin hiomaton timantti. Meidän tehtävämme on hioa siitä maailman tähti”, kiteyttää Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund ja esittelee innostuneena yrityksen tiloja Vantaan Pakkalassa.

Björklund puhuu samalla Reiman omistajasta, amerikkalaisesta pääomasijoittaja Riversidesta, jolle yli 70 vuoden ikäinen lastenvaatettaja päätyi vuonna 2011.

”Riverside hakee maailmalta pieniä ja keskisuuria markkinajohtajia, hiomattomia timanttiyrityksiä. Reima oli ostettaessa jo hyvässä kunnossa. Minun tehtäväni on kansainvälistää ja digitalisoida yritys sekä rakentaa Reimasta maailman johtava lasten ulkoiluvaatebrändi”, Björklund sanoo.

Työntekijöitä Reimalla on reilut kaksisataa, joista puolet työskentelee Suomessa. Suomessa on suunnittelu ja tuotekehitys, kaikki ompelijat ovat Kiinassa.

”Olleet jo 20 vuotta. Jos ompelisimme vaatteet Suomessa, hinta olisi reilusti yli kaksinkertainen”, Björklund selvittää.

Reima myy hintavia lasten ulkoiluvaatteita kaupunkilaisperheille ympäri maailmaa.

”Kansainvälinen kohderyhmämme on hyvätuloinen metropoliperhe. Heidän arkensa on aika samanlainen, asuivatpa he Pekingissä, Zürichissä tai New Yorkissa. Kaikki haluavat, että oma lapsi liikkuu mahdollisimman paljon”, Björklund painottaa.

”Tuotteemme ovat kalliita, mutta ne kestävät. Niillä on myös jälkimarkkina netissä ja kirppareilla, mikä sopii brändille erinomaisesti.”

Lähes neljä vuotta Reimaa vetänyt Björklund uskoo, että suomalaista kulutustavaraa voi myydä minne vain.

Aiemmin hän työskenteli Iittalassa, muun muassa brändistä vastaavana johtajana.

”Brändi alkaa tuotteesta, jota asiakas tarvitsee. Tuotteemme on lapsen työvaate. Meidän mielestämme se on myös maailman paras ulkoilukokemus, säällä kuin säällä, vuoden ympäri.”

Brändi vaatii tueksi myös vahvan tarinan.

Reimalla on ainakin puhutteleva historia: yhtiö alkoi valmistaa vuonna 1944 naisten työtakkeja, joiden materiaalina käytettiin puolustusvoimilta ostettuja lumipukuja ja Yhdysvaltain armeijan ylijäämätelttoja.

”Ja tuote pitää myydä. Mekin juoksemme tosi kovaa. Eikä toimitusketju saa pettää missään vaiheessa”, Björklund jatkaa.

Björklund korostaa, että strategiasta ei saa lipsua.

Hän on joutunut käymään Reimalla jo kahdesti yt-neuvottelut.

”Brändin pitää uusiutua koko ajan. Alamme on ankarasti kilpailtu. Kiinalaiset kopioivat jo kuosejakin täyttä päätä.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Toimitusjohtaja Elina Björklund (oik), suunnittelija Emma Kanerva (kesk) ja designjohtaja Sari Perttunen (vas) miettivät värimalleja ensi vuoden mallistoon.
Toimitusjohtaja Elina Björklund (oik), suunnittelija Emma Kanerva (kesk) ja designjohtaja Sari Perttunen (vas) miettivät värimalleja ensi vuoden mallistoon.

Vaateteollisuudella on Björklundin mukaan taas vahva veto.

”Täytyy uskaltaa ajatella tarpeeksi isosti. Marimekon lisäksi meillä on monta hienoa yritystä, kuten Luhta, Halti ja Nanso. Ei tämä mikään auringonlaskun ala ole. Se, minkä teemme, pitää vain tehdä parhaiten koko maailmassa.”

Reima hakee kuoseihin ideoita esimerkiksi Lapista.

Suunnon kanssa Reima on Björklundin mukaan ensimmäisenä maailmassa alkanut kehittää lasten älyvaatteita.

”Vaatteessa on pieni lähetin, joka mittaa lapsen liikkumista. Ja vielä tavalla, että lapsikin innostuu. Se taas rohkaisee lasta liikkumaan”, Björklund kehuu.

Reima testaa uutuustuotteet ensin vapaaehtoisilla. Seuraava testaajahaku alkaa keväällä.

”Pari vuotta koekäyttäjäksi haki jopa 15 000 perhettä. Valitsimme parikymmentä. Viemme testin myös muille markkinoille, esimerkiksi Kiinaan.”

Reiman brändikuva sai ison kolhun pari vuotta sitten. Ylen MOT-ohjelma kertoi bangladeshiläisistä ompelijoista ja laski, että Reiman teepaidasta jää ompelijalle kaksi senttiä.

”Jouduimme avoimuuttamme ansaan ja myrskyn silmään. Journalismi ei ollut meille täysin reilua. Päästimme kuvaajan tehtaallemme, jossa kaikki oli ihan kunnossa.”

”Kun ompelijalle laskettiin jäävän kaksi senttiä per paita, se on sama kuin laskettaisiin, paljonko toimittajalle jää palkkaa kirjoitettua sanaa kohden”, Björklund pyörittää.

Brändikuva heikkeni ensin rajusti, mutta palautui jo vuoden päästä.

”Kohu oli tietysti melkoinen koettelemus, kun tiesi, että yhtiön jauhot olivat puhtaat.”

Reiman liikevaihto on 75 miljoonaa euroa, josta neljä viidesosaa kertyy ulkomailta.

Eurooppa ja Venäjä ovat vahvoja alueita, Kiina kasvaa nopeasti. Kanada avautui syksyllä ja seuraavaksi Reima tähtää Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Venäjällä kasvu on Björklundin mukaan huimaa. Vaatteet eivät kuulu pakotelistalle.

”Jos Venäjän rupla ei olisi pudonnut, liikevaihdossa sata miljoonaa menisi jo tänä vuonna rikki”, Björklund sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat