Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hackathonissa tehdään parissa päivässä sama, mikä voi viedä työryhmiltä vuoden

Aalto-yliopiston järjestämässä Hackathon-tapahtumassa pohdittiin, minkälaisella mobiilipalvelulla murrosikäiset kroonisia tauteja sairastavat potilaat voitaisiin paremmin sitouttaa hoitoihin

Talous
 
Rio Gandara / HS
Mari Kaukonen (vas), Ngoc Nguyen, Emilia Riikonen ja Minh Duc Ta ovat kahdessa päivässä ideoineet ja melkein toteuttaneetkin nuorille diabeetikoille tarkoitetun hoidonohjaussovelluksen.
Mari Kaukonen (vas), Ngoc Nguyen, Emilia Riikonen ja Minh Duc Ta ovat kahdessa päivässä ideoineet ja melkein toteuttaneetkin nuorille diabeetikoille tarkoitetun hoidonohjaussovelluksen. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Muotivillitys

 Opiskelijoiden osaamista ja raikkaita ideoita hyödyntävät Hackathon-tapahtumat ovat muotivillitys.

 Menneenä viikonloppuna Kiinteistömaailman ja Futuricen järjestämässä Hackathonissa ideoitiin tulevaisuuden kiinteistönvälityspalveluja.

 Ensi viikonloppuna Fazer etsii Hackathonissa parempaa lounaskokemusta.

Viestinnän opiskelija Ngoc Nguyen klikkailee tietokoneen näytöllä erilaisia kännykän näyttönäkymiä. Yhdellä näytöllä on verensokeria seuraava käyrä.

”Nuoret voisivat syöttää tänne sokeriarvot ja muita tietoja. Palvelu voisi automaattisesti suositella heille, miten sitten pitää toimia”, tieto- ja palvelutalouden johtamista opiskeleva Emilia Riikonen selittää.

Aalto-yliopistossa opiskelevat Ngoc, Riikonen, Mari Kaukonen ja Minh Duc Ta ovat kahden päivän ajan pohtineet yliopiston järjestämässä Hackathon-tapahtumassa, minkälaisella mobiilipalvelulla murrosikäiset kroonisia tauteja sairastavat potilaat voitaisiin paremmin sitouttaa hoitoihin.

Esimerkiksi diabeteksen, reuman tai suolistosairauksien hoidossa voi tulla murrosiässä ongelmia, kun nuoret tekevät pesäeroa vanhempiin ja auktoriteetteihin, joihin lääkäritkin luetaan.

Opiskelijajoukkue on noin 20 tunnissa ideoinut monipuolisen palvelun ja jopa koodannut sen osittain valmiiksi.

”Koodasin sen viime yönä. Teen sellaista kaiken aikaa, pikku juttu”, tietojenkäsittelyä opiskeleva Minh Duc Ta sanoo.

Hoitoarvojen seurannan lisäksi palvelussa voisi olla automaattiseen verensokerinmittaukseen liittyvä hälytystoiminto, joka ilmoittaisi vanhemmille tai sairaanhoitajalle, jos arvot olisivat riskirajoilla.

”Automaattisairaanhoitaja” vastaisi yksinkertaisiin hoitotasapainoon liittyviin kysymyksiin. Hoitajan hahmoksi voisi valita lempijulkkiksensa.

Lisäksi olisi käytössä live- ja offline-chatti oikean hoitohenkilökunnan kanssa, vertaisyhteisö ja monenlaista päivittyvää tietosisältöä. Palvelu loisi potilaista myös vähitellen profiilin, joka ohjaisi tukitoimia niitä eniten tarvitseville potilaille.

Hackathon on muodikas tapa kehittää uusia mobiili- ja nettipalveluita. Ideana on koota joukko eri alojen ihmisiä yhteen ratkomaan etukäteen määriteltyjä ongelmia tiiviiksi työperiodiksi.

”Tämä on tulosorientoitunut, kevyt ja nopea joukkoistamiseen perustuva tapa kehittää uusia palveluita”, professori Katariina Kemppainen Aallon kauppakorkeakoulusta sanoo.

Tyypillisesti Hackathonissa ollaan yksi viikonloppu yötäpäivää. Aallon tapahtumassa yöt on ainakin periaatteessa rauhoitettu nukkumiselle.

Usein Hackathoniin liittyy kilpailu. Aallon tapauksessa kehitystyötä jatketaan vielä varsinaisen hackathon-viikonlopun jälkeenkin ja voittaja valitaan toukokuussa.

Tapahtuman valmistelu aloitettiin viime kesänä.

”Aallossa mietittiin, miten yliopiston voimaa voitaisiin käyttää julkisen sektorin digitalisaation ja tuottavuuden edistämiseen”, Kemppainen sanoo.

Hackathonin edustama kokeilukulttuuri voisi järjestäjien mielestä tehostaa julkisen sektorin toimintatapoja. Kehityshankkeita on totuttu viemään eteenpäin raskassoutuisten työryhmien ja mietintöjen kautta.

Mukaan lähtivät Verohallinto, Väestörekisterikeskus ja HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Konsulttifirma Accenture on mukana tuomassa palvelukehityksen asiantuntemusta.

Opiskelijoille kevään kestävä projekti on osa opintoja. Yliopisto jakoi noin 80 opiskelijaa monialaisiksi joukkueiksi kaksi viikkoa sitten. Sen jälkeen on pidetty valmistavia luentoja ja esitelty joukkueille ongelmat, joihin ratkaisuja etsitään.

Esimerkiksi HUS:ssa haetaan nuorten kroonikkojen hoidon lisäksi kehitysideoita vauvaperheiden digitaalisiin palveluihin sekä turhia tai epätarkkoja lähetteitä vähentävää palautekanavaa perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon väliseen lähetetoimintaan.

Uuden Lastensairaalan toiminnallisuuden suunnittelusta vastaavan Pekka Lahdenteen mukaan keväällä nähdään, tuleeko diabeetikkojen mobiilipalvelusta totta.

”Esittelemme syntyneitä ideoita diabeteksen hoidosta vastaaville ihmisille. Sitten pitää pohtia, miten hyvin ne istuvat potilasprosessiin”, Lahdenne sanoo.

Palvelun vaatiman tietosisällön tuottaminen olisi sairaalan vastuulla, eikä ihan pieni projekti.

”Pitää muistaa, että tavoitteena on tuottavuuden parantaminen”, Accenturen Karri Saarelainen sanoo.

Uusien palveluiden pitäisi siis säästää rahaa. Saarelainen tosin uskoo, että säästöt syntyvät usein juuri parempien palveluiden kautta.

”Asiakakokemuksen parantuminen antaa organisaatiolle mahdollisuuden tehostaa toimintaa”, hän sanoo.

Kemppaisen mukaan opiskelijoille onkin arvokasta päästä näkemään, miten hankkeita eri organisaatioissa käytännössä ajetaan eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat