Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Finavian rahoituspäällikkö osti johdannaiset entiseltä työnantajaltaan

Talous
 
Fakta

Finavian johdannaiskaupat

 Finaviaa uhkasi johdannaiskauppojen vuoksi jopa 240 miljoonan euron menetys.

 Rahoituspäällikkönä työskennellyt kauppatieteiden ylioppilas osti johdannaisia Finavian nimissä vuosina 2009–2011.

 Johdannaiset oli rakennettu niin, että ne aluksi tuottivat rahaa Finavialle eikä mitään epäilyttävää havaittu.

 Ostettuja johdannaisia ei ollut merkitty niihin järjestelmiin, joissa niiden olisi pitänyt näkyä.

 Finavian sisäisten selvitysten mukaan osa kaupoista oli myös tehty ajankohtana, jolloin rahoituspäällikkö oli työaikaraporttien mukaan lomalla tai sairaana.

Valtion lentoasemayhtiön Finavian kohtalokkaiden johdannaissopimusten tekemisestä vastannut rahoituspäällikkö teki sopimukset entisen työnantajansa kanssa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä-lehti.

Kauppatieteitä opiskellut rahoituspäällikkö oli ollut Sampo-pankissa (nykyinen Danske Bank) analyytikkona vuoteen 2008 asti. Finaviassa hän alkoi pian tehdä entisen työnantajansa kanssa monimutkaisia johdannaissopimuksia, jotka osoittautuivat myöhemmin Finavian kannalta erittäin huonoiksi.

Finavia pääsi johdannaisista eroon maksamalla myyjäpankeille 34 miljoonaa euroa. HS kertoi sunnuntaina, että sopimukset olisivat voineet aiheuttaa lentokenttiä omistavalle yhtiölle jopa 240 miljoonan euron tappiot.

Johdannaissopimuksista valtaosa oli Talouselämän mukaan ostettu Sampo-pankista. Kolme oli tehty SEB-pankin ja yksi muita vähäriskisempi sopimus OP:n Pohjola-pankin kanssa.

Lehden tietojen mukaan johdannaisista innostunut päällikkö yritti ostaa niitä myös Nordealta ja Handelsbankenilta, mutta nämä kieltäytyivät.

Finavian selvityksissä kysymyksiä on herättänyt myös se, että päälliköllä oli paljon sairauspoissaoloja, joista moni sijoittui viikonlopun yhteyteen tai pankkitapaamisten jälkeiseen päivään. Kauppoja oli tehty myös silloin, kun rahoituspäällikkö oli työaikaraporttien mukaan lomalla tai sairaana.

Päällikkö irtisanottiin vuonna 2012. Poliisi tutkii sekä hänen että hänen esimiehensä toimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat