Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupalla on vaikeuksia löytää tekijöitä avoimiin työpaikkoihin – ”Työn perässä liikkuminen on Suomessa äärimmäisen jäykkää”

Työttömien myyjien määrä kasvaa samalla, kun avoimia työpaikkoja on entistä vaikeampi täyttää

Talous
 
Helsingin Sanomat
Seppo Kärki
Ihmisiä oli jonoksi asti jouluostoksilla kauppakeskus Forumissa viime joulukuussa. Viime vuoden joulumyynti yllätti kaupan alan iloisesti.
Ihmisiä oli jonoksi asti jouluostoksilla kauppakeskus Forumissa viime joulukuussa. Viime vuoden joulumyynti yllätti kaupan alan iloisesti. Kuva: Seppo Kärki
Fakta

Odotettavissa heiveröistä kasvua

 Kaupan alan liikevaihto kasvaa tänä vuonna hieman, noin puoli prosenttia, ennustaa Kaupan liitto.

 Ostovoimaa tukevat hidas inflaatio ja työttömyyden kasvun pysähtyminen.

 Rakentamisen elpyminen edistää rautakaupan myyntiä.

 Päivittäistavarakaupassa kilpailu markkinaosuuksista jatkuu. Ruuan hinta tuskin ainakaan paljon kallistuu, arvioi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kauppa on suurin työllistäjä Suomessa, mutta nyt alan työmarkkinat takkuavat pahasti. Samaan aikaan, kun työttömien myyjien määrä on kasvussa, kauppojen on entistä vaikeampaa löytää tekijöitä avoimiin työpaikkoihin.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja esitteli Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työnvälitystilastoja liiton tiedotustilaisuudessa maanantaina.

”Jotain kitkaa kaupan työmarkkinoilla on”, hän tiivisti.

Erityisen huolestuttavaa Kurjenojan mielestä on se, että etenkin työtä vailla olevien nuorten myyjien määrä kasvaa. Alle 26-vuotiaiden työttömien myyjien määrä on nelinkertaistunut joulukuusta 2006 joulukuuhun 2015.

”Kauppa on yksi suurimmista nuorten työllistäjistä. Jos kauppa ei pysty työllistämään nuoria, voi olla aika pitkäaikaiset ongelmat edessä”, Kurjenoja varoitti.

TEMin tilaston mukaan avoinna olevien kaupan alan työpaikkojen määrä väheni viime vuonna. Samalla vähäistenkin avoinna olevien paikkojen täyttyminen kesti entistä kauemmin. Viime joulukuussa enää kymmenesosa kuukauden aikana avoinna olleista työpaikoista täyttyi. Joulukuussa 2008 niistä täyttyi lähes joka neljäs.

Kurjenoja arvelee syyksi ongelman taustalla sitä, että työpaikat ovat aiempaa vaativampia. Niissä saatetaan vaatia esimerkiksi tietoteknisiä tai asiakaspalvelun taitoja, joita työttömillä hakijoilla ei välttämättä ole. Lisäksi suuri osa avoimista työpaikoista on ehkä alueilla, joilla hakijoita ei ole.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto on yhtä mieltä siitä, että työpaikat ja työttömät sijaitsevat mahdollisesti maantieteellisesti eri puolilla Suomea.

”Työn perässä liikkuminen on Suomessa äärimmäisen jäykkää”, hän toteaa.

Veirto korostaa kuitenkin, että tilastosta ei käy ilmi, minkälaisia avoimet työpaikat ovat. Hän toivoisi tarkempaa tilastointia siitä, ovatko ne osa-aikaisia tai esimerkiksi puhelinmyyjän paikkoja provisiopalkalla.

Kynnys muuttaa työpaikan perässä nousee Veirton mukaan entistä korkeammaksi, jos työsuhteen ehdot ovat heikot.

”Suomessa puhutaan kohtaanto-ongelmista suu vaahdossa, mutta pitäisi arvioida myös sitä, millä ehdoilla työtä tarjotaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat