Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityskylä opettaa koululaisille taloutta – ”kyllähän tämä aina tavallisen oppitunnin voittaa”

Peruskoululaiset harjoittelevat kansainvälisen yrityksen johtamista tiimeissä digitaalisen pelin avulla.

Talous
 
Sami Kero / HS
Vantaalaisen Peltolan koulun 9H-luokan oppilaat Aada Samuli (vas.) ja Noora Vehmala pääsivät ensimmäisten joukossa opettelemaan liikkeenjohtamista Tikkurilaan viime viikolla avatussa yrityskylässä. Opettaja Petri Lassi seurasi, miten taloustieto tarttuu pelin avulla.
Vantaalaisen Peltolan koulun 9H-luokan oppilaat Aada Samuli (vas.) ja Noora Vehmala pääsivät ensimmäisten joukossa opettelemaan liikkeenjohtamista Tikkurilaan viime viikolla avatussa yrityskylässä. Opettaja Petri Lassi seurasi, miten taloustieto tarttuu pelin avulla. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Ammattikoulutus yleisin tausta

 Yleisin koulutustausta yrittäjillä on ammatillinen koulutus, joka on yli

kolmanneksella.

 Noin viidenneksellä on vanha opistoasteen

koulutus.

 Yliopistotutkinto on alle viidenneksellä.

 Ammattikorkeakoulututkinto on 15 prosentilla.

 Peruskoulupohjalta yrittää seitsemän ja ylioppilaspohjalta kuusi prosenttia.

 Tiedot ovat vuodelta 2014 ja perustuvat Suomen

Yrittäjien jäsenrekisteriin.

”Pankkiiri ei myönnä sitä lainaa, jos yrityksen maine on huono. Muistakaa pitää maine korkealla!” evästää tuotepäällikkö Minna Ala-Outinen. Hän juontaa peliä, jonka avulla opetellaan kansainvälistä bisnestä.

Vantaalaisen Peltolan koulun yhdeksäsluokkalaiset on koottu ryhmiin, jotka pelaavat voitosta kivenmurskaimia myyvässä yrityksessä. Paikka on Tikkurilan kirjastoon pystytetty yrityskylä.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT pilotoi tänä vuonna yrityskyliä Vantaan lisäksi Helsingissä ja Kuopiossa myös yläkoululaisille, kun tähän asti niitä on ollut tarjolla alakoululaisille eli kuudesluokkalaisille.

Piloteissa on mukana yli 2 000 oppilasta ja opettajaa. Suomen kuudesluokkalaisista yrityskylät tavoittavat jo yli 70 prosenttia. Niitä on jo kymmenkunta eri puolilla Suomea.

Kun kuudesluokkalaiset opettelevat lähinnä myymään korvapuusteja Kuopioon, kaupittelevat yhdeksäsluokkalaiset järeämpää tavaraa vaikka Kiinaan.

”Kyllähän tämä aina tavallisen oppitunnin koulussa voittaa”, tuumivat Tiimi 2:n 15-vuotiaat jäsenet Noora Vehmala, Aada Samuli, Lauri Olkkonen ja Topias Kivilahti.

Pelillinen bisnesopiskelu tempaa nuoret mukaansa, mutta kysymys mahdollisesta yrittäjän ammatista vie heidät vielä hiljaiseksi. Kenenkään vanhempikaan ei ole yrittäjä, mutta isovanhemmista löytyy ainakin maitoautoja rakentanut vaari.

Peltolan koulun historian ja yhteiskuntaopin opettajan Petri Lassin mukaan yrityskylä voi olla oppilaita ”motivoiva juttu”.

”En ole aivopesemässä ketään, mutta yritykset nyt vain ovat osa yhteiskuntaa, ja talouden merkitys lisääntyy”, Lassi perustelee Peltolan koulun innokkuutta ryhtyä ysiluokkalaisten yrityskylän pilottikouluksi.

Yrityskylä on talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus, joka sai alkunsa vuonna 2009. Kansainvälisillä koulutusalan messuilla Qatarissa Dohassa vuonna 2014 maailman parhaana palkittua koulutusinnovaatiota rahoittavat opetusministeriö, Samsung ja Yksityisyrittäjäin säätiö.

Yhdeksäsluokkalaisten yrityskylää esiteltiin viikonvaiheessa myös Educa-messuilla, joille osallistui yli 14 000 opettajaa.

Yrityskylä koostuu opettajien koulutuksesta, oppitunneista koulussa ja vierailusta erityiseen yrityskylään. ”Yrityskylä toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa käytännönläheisesti”, mainostaa Yrityskylän toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Käytännönläheisyyttä tavoittelevat myös muut yhteistyökuviot. Esimerkiksi Nuori yrittäjyys -järjestö tarjoaa säätiöiden ja yritysten rahoituksella opinto-ohjelmia eri kouluasteille.

Vaikka maan hallitus on yritysmyönteisempi kuin moni aiempi, alettiin koulujen opetussuunnitelmiin tuoda yrittäjyysoppeja jo 1990-luvun puolivälissä, ja trendi on kasvava.

”Kaikilla koulutusasteilla selkeästi lisätään yrittäjyyskasvatuksen ja -opetuksen määrää”, arvioi johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä. Lampun mukaan myös yrittäjyysasenteet ovat nuorilla historiallisen korkealla, tuoreet kyselyt vihjaavat.

Peruskoulun uusissa opetussuunnitelman perusteissa yrittäjyys on osa laaja-alaisen osaamisen taitoja yhdessä työelämätaitojen kanssa. Lukiossa taas on aihekokonaisuus nimeltään aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä. Lukioista parikymmentä painottaa yrittäjyyttä.

Suomen Yrittäjät järjestää toukokuussa alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa yrittäjyyskoulutusta opettajille, opettajien kouluttajille ja opettajaksi opiskeleville. Koulutus on tavoittanut jo 900 henkeä 13 paikkakunnalla. Tavoite on 7 000 henkeä.

Opettajien opit mahdollistaa lääkintöneuvos Sakari Alhopuron tekemä miljoonan euron lahjoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat