Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kävi läpi kymmenen palaruisleivän tuoteselosteet: Paketit lupaavat paljon – kuitupitoisuus vaihtelee hurjasti

Valmistajat nimittävät leipiä liki aina runsaskuituisiksi, mutta kuidun määrä vaihtelee paljon.

Talous
 
Mitä on kauppojen hintakisan taustalla ja miten ruuan hinta muodostuu?
Mitä on kauppojen hintakisan taustalla ja miten ruuan hinta muodostuu?
Suomalaisella ruokakauppakentällä on vain muutama keskenään kisaava toimija. Ruuan kuluttajahintaan kuitenkin vaikuttaa kauppojen hintakilpailun lisäksi moni muukin seikka, mutta usein viiveellä. Miten ruuan hinta muodustuu? Osuutensa hinnasta saavat kauppa, tuottaja ja mahdollinen pakkaaja sekä 14 prosentin arvonlisäveron keräävä verottaja. Toimittaja Kirsti Karttunen HS, kuvaus Janne Järvinen HS

Palaruisleivän paketti lupaa paljon. Pussista paljastuvan tuotteen kerrotaan lähes poikkeuksetta olevan runsaskuituinen. Se, mitä runsaskuituisella tarkoitetaan, vaihtelee.

Ruisleivän kuitupitoisuus on yleensä kymmenestä viiteentoista prosenttia eli 10–15 grammaa sadassa grammassa. Jos leivän kuitupitoisuus on kymmenisen prosenttia, sen kuitupitoisuus on hyvä.

HS valikoi leipähyllystä kymmenen pakettia palaruisleipää ja kävi läpi tuoteselosteet. Valtaosassa leipiä kuitupitoisuus oli kymmenisen prosenttia, yhdessä viisitoista ja yhdessä kuusi.

Liki kaikissa paketeissa mainittiin myös se, kuinka suuri osa leipään käytetystä viljaraaka-aineesta on ruista.

Kymmenestä palaruisleivästä kahdessa leivontaan käytetty vilja oli yksin ruista. Muissa rukiin osuus leivontaan käytetystä viljasta vaihteli 91 prosentista 64 prosenttiin.

Lain mukaan ainesosaluettelossa rukiin määrä pitää ilmoittaa prosentteina kaikkien leipään käytettyjen ainesten kokonaismäärästä valmiissa leivässä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kuluttajilta tulee toistuvasti valituksia siitä, että ruisleiväksi kutsutaan leipiä, joiden ruispitoisuus on pieni. Ruisleivästä saa Eviran, Elintarviketeollisuusliiton ja Suomen Leipuriliiton suosituksen mukaan puhua silloin, kun leipään käytetystä viljasta vähintään puolet on ruista.

Tuoteselosteissa kannattaa siis katsoa, mikä on rukiin osuus jauhoista.

Tämä voi jauhojen lisäksi tarkoittaa ruismallasta, rouhetta tai hiutaleita. Raaka-aine, jota on käytetty tuotteen valmistuksessa painolla mitattuna eniten, ilmoitetaan ainesosaluettelossa ensimmäisenä.

Entä ruisleipien kotimaisuus?

Kymmenestä palaruisleipäpaketista neljässä mainittiin erikseen, että leivonnassa käytetty ruis on kotimaista.

Neljästä paketista ei löytynyt lainkaan tietoa leivontaan käytetyn viljan alkuperämaasta, niistä yhdessä tosin oli tuotteen kotimaisuutta markkinoiva avainlippu. Avainlippu ei kuitenkaan ole tae siitä, että raaka-aine olisi kotimaista, ainakaan kokonaan. Avainlipun sääntöjen mukaan tuotteen kotimaisuusasteen pitää olla vähintään puolet, ja tällä tarkoitetaan sekä raaka-aineita että valmistusta.

Kahdesta paketista löytyi maininta siitä, että leivontaan käytetty vilja on tuotettu EU:ssa.

Vaikkei leipäpaketista löydy mainintaa suomalaisesta rukiista, voi käytetty ruis silti olla kotimaista. Tämä johtuu siitä, että suomalaisen rukiin saamisesta ei aina ole täyttä varmuutta. Yritys on siis voinut jättää merkitsemättä rukiin alkuperän siksi, että se vaihtelee.

Osa leipomoista on tosin sitoutunut käyttämään ainoastaan kotimaista ruista, ja Luonnonvarakeskuksen mukaan ruisleivistä yhä useampi leivotaan kotimaisesta rukiista.

Suomi onkin Luken satotilaston ennakkotietojen mukaan rukiin suhteen tänä vuonna omavarainen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Suomalaisten peltojen ruissato oli tänä syksynä liki 110 miljoonaa kiloa. Kotimainen kulutus on puolestaan noin 100 miljoonaa kiloa vuodessa.

Vielä vuonna 2013 ruisleivistä joka kolmas leivottiin kotimaisesta rukiista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat