Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkölaskun raju nousu närkästyttää – Carunan toimitusjohtaja: investoinnit pakottavat korotuksiin

Talous
 
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen haki syitä HSTV:n keskustelussa sille, miksi maan suurin verkkoyhtiö nostaa rajusti siirtohintojaan. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.

Sähkönsiirron hinnannousu ärsyttää monia kotitalouksia – mitä kritiikkiin vastaa suuria korotuksia tekevä Suomen suurin sähkönjakelija Caruna?

Yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen vakuutti HSTV:n haastattelussa tiistaina, että Carunan investointitarve vaatii merkittäviä korotuksia siirtohintoihin.

”Olemme ottaneet tosissamme lainsäädännön vaatimukset verkoston kehittämiseksi. Investointiohjelman vuosittainen volyymi 200 miljoonaa. Toivoisin hiukan pitkäjänteisyyttä niiltä, jotka näistä asioista päättävät.”, Koponen sanoo.

Carunan nimi on herättänyt viime päivinä närää, sillä yhtiö nostaa sähkön siirtohintoja yli 35 prosenttia. Samalla myynti- ja liiketulos nousevat aivan uudelle tasolle. Ylen mukaan yhtiö harjoittaa myös kovaa verosuunnittelua.

Helsinkiläisyhtiö Helen nostaa siirtohintojaan noin kymmenen prosenttia tänä vuonna. Sekin korotus on suuri, mutta silti moninkertaisesti Carunan korotusta pienempi. Koposen mukaan yhtiöitä ei voi kuitenkaan verrata keskenään.

”Helenin verkosta jopa 95 prosenttia on kaapeloitu, kun meillä lukema on 30. Meillä on myös paljon suuremmat verkot. Meillä on kaikkiaan 80 000 kilometriä verkkoa Suomessa verkkoa, ja se pitää saattaa semmoiseksi, että se palvelee suomalaisia.

Energiaministeri Olli Rehn (kesk) on tilannut Energiavirastolta selvityksen Carunan hinnankorotuksista. Sen pitäisi valmistua lähipäivinä.

Caruna on perustellut uusia hintojaan investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla. Rehn ei kuitenkaan pidä tätä uskottavana.

Myös moni muu poliitikko on ollut tyrmistynyt Carunan toiminnasta ja vaatinut selvitystä.

Koponen huomauttaa, että Carunan lupaamat 200 miljoonan euron vuosittaiset investoinnit työllistävät suoraan 2 000 ja välillisesti 4 000 työntekijää.

”Kaikkiaan 6 000 suomalaista tekee näiden investointien kanssa töitä”, hän sanoo.

Carunaa on syytetty hintojen korotuksen strategisesta ajoittamisesta. Vuonna 2016 alkoi Energiaviraston uusi neljän vuoden valvontakausi. Virasto ei siis voi nykysääntöjen mukaan puuttua uusiin hintoihin kuin aikaisintaan vuonna 2020.

Sähkömarkkinalaki, joka vaatii verkkoyhtiöitä turvaamaan sähkönsaannin muun muassa uusilla verkkoinvestoinneilla, astui voimaan jo vuonna 2013. Koponen ei silti suostu myöntämään, että korotuksia ja investointiohjelmaa olisi taktisesti lykätty.

”Ei. Halusimme Carunassa nähdä kuinka säädökset asettuvat. Nyt olemme tänä vuonna kiihdyttämässä investointeja.”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoossa.
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoossa.
HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
HSTV-keskustelu: Caruna vastaa sähkökritiikkiin
Kotitalouksissa sana Caruna on viime päivinä herättänyt närkästymistä. Sähköverkkoyhtiö aikoo nostaa tuntuvasti sähkönsiirron hintaa, ja se tahkoaa samalla myös hyvät tuotot. Miten tämä on mahdollista, sitä puidaan HSTV:n keskustelussa, jossa on haastateltavana Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat