Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carunan myynti ja tulos uudelle tasolle

Talous
 

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna parantaa kertaheitolla tuntuvasti sekä liikevaihtoaan että tulostaan, kun se nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosentilla.

Monelle sähköasiakkaalle nosto merkitsee jopa 50 prosentin korotuksia siirtohintaan.

Eräs Siuntiossa sähkölämmitteistä omakotitaloa asuva viestitti HS:lle, että hänellä siirron perusmaksu nousee 54 prosenttia ja siirto yhteensä 38 prosenttia.

Carunan myynti ja liiketulos ponnahtavat uudelle tasolle. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2014 noin 270 miljoonaa, mutta korotusten jälkeen nousua tulee ainakin sata miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 2014 noin 50 miljoonaa, ja siihenkin on tulossa suhteessa vastaava lisäys.

Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen myöntää, että kertahyppäys on suuri. Vaikka korotukset ovat saaneet suurta huomiota, Koposta ei kaduta, että yhtiö teki näin iso päivityksen kerralla.

”Tämä vain osoittaa, että otamme tosissamme uuden lain säätämät velvoitteet verkkoturvallisuuden parantamisesta. Olemme lähteneet isolla volyymillä investointeihin.”

Korotuksista noussut häly ei tullut Koposelle yllätyksenä.

”On selvää, että kun toimiala on pitkään pidättäytynyt isommista korotuksista, niin tällainen liike huomataan.”

”Uusi laki määrittää uudet vaatimukset sähkökatkoille esimerkiksi myrskyjen sattuessa. Siksi tarvitaan investointeja.”

Caruna on luvannut, että se aikoo investoida lähivuosina verkkoihin noin 200 miljoonaa euroa vuosittain.

Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtäjä noin 600 000 asiakkaalla. Sen markkinaosuus sähkönsiirrosta on noin 20 prosenttia. Caruna siirtää espoolaisten sähköt, ja lisäksi sillä on laajoja alueita Länsi-, Keski- ja Itä-Suomessa.

Caruna syntyi, kun energiayhtiö Fortum päätti vuonna 2013 luopua sähköverkostaan. 2,55 miljardin euron kaupassa verkot osti australialainen First State Investments (FSI) ja kanadalainen Borealis.

FSI on sijoitusyhtiö, jonka omistaa australialainen pankki. Borealiksen takana on kanadalainen eläkerahasto Omers.

Näiden omistusosuus on yhdessä 80 prosenttia. Suomesta 20 prosentin siivun omistavat kuntien eläkeyhtiö Keva ja Lähi-Tapiola Eläkeyhtiö. Tuotot siirtoyhtiöstä menevät siis vastaisuudessa pääosin ulkomaille.

Monikansallisille yhtiöille tyypillisesti omistukset on sijoitettu verosuunnittelun kannalta edullisesti.

Carunaa hallinnoi yhtiö nimeltä Suomi Power, joka on rekisteröity Hollantiin.

Ylen tekemän selvityksen mukaan Caruna maksoi toissa vuonna Suomen valtiolle veroja liiketuloksestaan vain 1,6 prosenttia kierrättämällä sisäisiä lainoja konserniyhtiöiden välillä.

Samaa menetelmää käytti tosin jo valtionyhtiö Fortum, kun se omisti verkot.

Carunan johdossa on paljon entisiä fortumlaisia. Koponen oli ennen Fortumin verkkojohtaja. Carunan kehitysjohtaja Harri Pynnä oli lakijohtaja, ja Carunan hallituksen puheenjohtaja Juha Laaksonen oli talousjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat