Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Venäjä yksityistämässä jättiyhtiöitään kassavajeen takia – joukossa öljyjätti Rosneft ja lentoyhtiö Aeroflot

Presidentti Putin kutsui seitsemän valtiollisen jättiyhtiön päälliköt neuvotteluihin, aiheena yhtiöiden myynti.

Talous
 
SERGEI KARPUKHIN / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin Pietarin talousfoorumissa toukokuussa 2014
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin Pietarin talousfoorumissa toukokuussa 2014 Kuva: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Venäjä suunnittelee yksityistävänsä suuria valtionyhtiöitä paikatakseen öljyn hinnan laskusta aiheutunutta rahoitusvajetta, brittiläinen talouslehti Financial Times kertoi maanantaina. Listalla on seitsemän jättiyhtiötä, joiden pääjohtajat presidentti Vladimir Putin oli kutsunut maanantaina neuvonpitoon Kremliin.

Myyntilistalla ovat valtiollinen öljyjätti Rosneft, kansallinen lentoyhtiö Aeroflot, timanttiyhtiö Alrosa, Venäjän rautatieyhtiö RŽD, valtiollinen varustamoyhtiö Sovkomflot, Venäjän toiseksi suurin pankki VTB ja Ufassa pääkonttoriaan pitävä öljy-yhtiö Bašneft.

Putin kommentoi maanantaina neuvotteluja lyhyesti uutistoimisto Ria Novostille sanomalla, että yhtiöistä on saatava kunnon hinta ja että osakkeita tulee myydä vain Venäjälle rekisteröidyille yhtiöille.

”Osakkeiden myynti yksityisiin käsiin käy päinsä vain, jos sijoittajalla on strategia kyseisen yhtiön kehittämiseksi”, Putin sanoi Ria Novostille.

Presidentin ilmeinen tarkoitus oli rauhoitella kansaa, jonka muistissa on neuvosto-omaisuuden 1990-luvun yksityistämisohjelma, jossa suuryhtiöitä siirrettiin oligarkkien omistuksiin pilkkahintaan.

Jo aiemmin Venäjän johto on määritellyt, että valtion on säilytettävä määräävä omistusosuus eli 50 prosenttia plus yksi osake tärkeimmissä yhtiöissä. Lähes kaikissa valtionyhtiöissä on jo merkittävä yksityinen vähemmistöomistus. Niinpä esimerkiksi Rosneftista joutaisi myyntiin vain kymmenen prosenttia.

Kauppojen vastustajia riittää lisäksi Venäjän eliitistäkin. Talousministeri Anton Siluanov väläytti Rosneftin osakkeiden myyntiä jo joulukuun puolivälissä, mutta sen jälkeen asiasta ei ole pidetty suurta meteliä.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Putinin pitkäaikainen kumppani Igor Setšin on nimittäin suhtautunut koko hankkeeseen nihkeästi.

Lisäksi valtionyhtiöiden rooli Venäjän eri osissa aiheuttaa omat ongelmansa. Kaivosyhtiö Alrosan rikkaudet ovat Sahan tasavallan eli Jakutian timanttikentillä, ja valtion omistusyhtiö omistaa Alrosasta alle puolet. Neljännes osakkeista on tasavallan hallussa, ja sen oma budjetti on riippuvainen Alrosasta. Valtio voisi myydä yhtiöstä periaatteessa 18,9 prosenttia. Valtio ja aluetasavalta säilyttäisivät silti yhdessä osake-enemmistön, mutta Jakutian napamiehet kuvernööriä myöten vastustavat yksityistämistä.

Eikä kaikki myytävä ole aivan kuranttia tavaraa: esimerkiksi VTB-pankki on paitsi talousvaikeuksissa myös pakotelistoilla.

Moskovalaisanalyytikon sanomalehti Vedomostille antaman arvion mukaan vain telakkayhtiö Sovkomflotia voisi pitää jonkinlaisena markkinoiden herkkupalana.

Venäjän hallitus on päättänyt kymmenen prosentin leikkauksista kuluvan vuoden uunituoreeseen talousarvioon, sillä se perustuu öljyn maailmanmarkkinahintaan 50 dollaria barrelilta – nyt hinta liikkuu runsaassa 30 dollarissa.

Budjetista puolet perustuu suoraan öljy- ja kaasutuloihin, mutta välilliset tuotot laskien kaasun ja öljyn osuus on noin kaksi kolmannesta.

Merkittävää on myös, mitä myyntilistalle ei näytä olevan tulossa: maanantain neuvotteluissa ei ilmeisesti ollut kaasuyhtiö Gazpromin edustusta. Sitä pidetäänkin ”Putinin yhtiönä”, josta valtio ei luovu.

SERGEI KARPUKHIN / REUTERS
Öljysäiliöitä Rosneftin omistamalla Samotlorin öljykentällä Nižnevartovskissa läntisessä Siperiassa tammikuun lopulla. Säiliössä lukee syttyvää.
Öljysäiliöitä Rosneftin omistamalla Samotlorin öljykentällä Nižnevartovskissa läntisessä Siperiassa tammikuun lopulla. Säiliössä lukee syttyvää.
SERGEI KARPUKHIN / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin Pietarin talousfoorumissa toukokuussa 2014
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin Pietarin talousfoorumissa toukokuussa 2014
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat