Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM jatkoi kasvuaan – uskoo kannattavuuden paranemisen jatkuvan

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
UPM kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan.
UPM kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Metsäyhtiö UPM:n vuosi 2015 oli täynnä kasvua, kulujen karsimista ja tiukkaa tuloksen tekoa.

Metsäjätin liikevaihto lihoi viime loka–joulukuussa 2,57 miljardiin euroon. Vuoden 2014 vertailukaudella liikevaihto oli 2,53 miljardia euroa.

UPM:n liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä jäi loka–joulukuussa 225 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 230 miljoonan euron tuloksen. Liikevoittoa kertyi nyt 8,7 prosenttia liikevaihdosta.

Yhtiön osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 0,37 euroa, kun se oli vuotta aiemmin 0,32 euroa osakkeelta.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen pitää UPM:n tulosta varsin vahvana.

”Yhtiön liiketoiminnat ovat kehittyneet hyvinkin suotuisasti ja ylittivät omat odotukseni. Tulos jäi pikkuisen ennusteesta, mutta se johtui paljolti siitä, että biologisten hyödykkeiden käyvän arvon muutos oli paljon pienempi kuin vertailukaudella. Tätä erää ei pysty oikein ennustamaan.”

UPM aikoo maksaa viime vuodelta osinkoa 75 senttiä osakkeelta. Osinkoesitys on viisi senttiä suurempi kuin vuoden 2014 osinko.

UPM:n tulosta pönkittivät kasvuhankkeet, kuten Kiinan Changshun tehtaan uusi erikoispaperikone ja tarralaminaattia valmistavan Raflatacin toimintojen laajennukset Puolassa ja Aasiassa. Tarralaminaattia käytetään esimerkiksi pullojen etiketeissä.

Kymin sellutehtaan 160 miljoonan euron laajennus on ollut toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan onnistunut. Uudistunut tehdas vihittiin käyttöön tammikuussa.

”Tehtaalla on vahva startti, ja se saavuttaa lähes täyden tuotantotason vuoden lopussa”, hän totesi puhelinkonferenssissa tiistaina.

UPM on aloittanut myös uudet laajennushankkeet Kaukaan sellutehtaalla ja Otepään vaneritehtaalla.

Uudenlaista potkua UPM hakee biopolttoaineista. Lappeenrannan biojalostamo käynnistyi viime vuoden alussa.

”Biopolttoaineet saavuttivat kannattavuusrajan loppuvuonna. Saavutus on varsin hyvä ottaen huomioon, että kyseessä on täysin uusi bisnes”, Pesonen sanoi.

Perinteinen paperi rasittaa UPM:ää, joka haluaisi vimmaisesti profiloitua innovatiivisena bioteollisuusyhtiönä. Yhtiö sulki 800 000 tonnin edestä graafisten papereiden tuotantokapasiteettia Euroopassa vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla osana 150 miljoonan euron säästöohjelmaa.

”UPM on äärimmäisen hyvä pitämään huolta omasta kilpailukyvystään, mutta kolmesta suuresta suomalaisesta metsäyhtiöstä UPM:n tuoteportfolio on selvästi eniten painottunut paperiin. Tästä johtuen sen näkymät eivät ole paremmat kuin Stora Ensolla tai Metsä Groupilla, mutta silti UPM on hyvä yhtiö”, Inderesin Viljakainen arvioi.

Hän kuvailee UPM:ää hyvin perinteiseksi sellu- ja paperiteollisuuden peluriksi. Pitkällä aikavälillä yhtiön on keksittävä uutta liiketoimintaa.

”Heidän on tavalla tai toisella paikattava se liikevaihdon ja rahavirran aukko, joka syntyy, kun Euroopan paperiliiketoiminta supistuu rakenteellisesti. On vaikea sanoa onnistuuko paikkaus nykyisen kaltaisilla metsäteollisuustuotteilla, biopolttoaineilla vai jollain muulla. Itse mielelläni näkisin, että ratkaisu löytyisi joistain uusista selluun pohjautuvista tuotteista. Siellä on potentiaalia.”

Metsäyhtiö ennustaa, että sen kannattavuus jatkaa paranemistaan vuonna 2016 etenkin kasvuhankkeiden ja kustannusten karsimisen ansiosta.

Yhtiön koko vuoden liikevaihto kasvoi 10,14 miljardiin euroon, kun vuonna 2014 liikevaihto oli 9,87 miljardia euroa.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi sekin koko vuotta tarkastellessa. Voittoa kasautui 1,16 miljardia euroa – peräti 37 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.

Sijoittajat ottivat UPM:n tulosraportin vastaan tyytyväisinä. Osake singahti samantien yli neljän prosentin nousuun.

Kurssi kaipasikin puhtia, sillä yhtiön markkina-arvosta oli huvennut yli kymmenys vuoden alusta ennen tilinpäätöksen. Maailmanmarkkinoiden epävarmuudet ovat puraisseet etenkin suuria teollisuusyhtiöitä ja raaka-aineiden tuottajia.

Viljakaisen mukaan yhtiö on valmistautunut hyvin maailmanmarkkinoiden riepotteluun.

”UPM on erinomaisessa tuloskunnossa. Jos yhtiö haluaa tulevaisuudessa olla alan yritysjärjestelyissä mukana, heillä on siihen taloudellista liikkumavaraa. UPM voisi olla tällaisissa neuvotteluissa kuskin paikalla. Kauppoja päästään tosin tekemään todennäköisesti vasta seuraavan laskusuhdanteen aikaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat