Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknologiateollisuus: Yritysten liikevaihto ei kasva tänä vuonna

Teknologiateollisuuden jäsenyritysten liikevaihto oli viime vuonna 20 miljardia euroa pienempi kuin vuonna 2008.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Mikrosiruja piirilevyssä
Mikrosiruja piirilevyssä Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Edunvalvontajärjestö Teknologiateollisuus ennustaa, että alan yhtiöiden liikevaihto ei kasva vielä tänäkään vuonna. Sen sijaan järjestö pitää mahdollisena, että alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto supistuu.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turusen mielestä hallituksen pitäisi etsiä liikkumavaraa järkevin rakenneratkaisuin, jotka tasapainottavat heikkoa julkista taloutta.

”Rohkeiden rakenneuudistusten vastapainona pitäisi olla panostuksia tulevaan. Investoinnit kaipaavat ennustettavaa toimintaympäristöä, ja siksi on edelleen pidättäydyttävä teollisuuden kilpailukykyä vaarantavista päätöksistä”, Turunen sanoo tiedotteessa.

Järjestön mukaan alan yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna lähes 68 miljardia euroa. Se on lähes 20 miljardia vähemmän kuin vuonna 2008. Työntekijöitä alan yrityksissä ole viime vuonna keskimäärin 282 000. Vuonna 2008 alan yritykset työllistivät Suomessa 326 000 työntekijää.

Suomen kustannuskilpailukyvyn Teknologiateollisuus arvioi olevan 18 prosenttia jäljessä keskeisistä kilpailijamaista. Siksi järjestö pitää erittäin tärkeänä, että ”yhteiskuntasopimusneuvotteluissa” saavutetaan kustannuskilpailukyvyn viiden prosentin parannus.

”Syksyn liittokohtaisissa neuvotteluissa haetaan sitten ratkaisua vientivetoiseen palkkaratkaisuun ja toiseen viiden prosentin parannukseen”, Turunen arvioi tiedotteessa.

Hänen mukaansa jäljelle jäävä osuus saadaan aikaan yritysten työn tuottavuutta parantamalla.

Jäsenyrityksille tehdyn kyselyn mukaan alan yritysten uusien tilausten arvo oli loka–joulukuussa kahdeksan prosenttia pienempi kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Tilausten arvo kuitenkin kasvoi loka–joulukuussa kaksi prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Yrityksistä 62 prosenttia kertoi uusien tilaustensa lisääntyneen heinä–syyskuun jälkeen, 28 prosenttia ilmoitti niiden vähentyneen ja 10 prosenttia raportoi niiden pysyneen ennallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat