Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aspin voi aloittaa jo 15-vuotiaana

Keravalainen Mona Laine sai ostettua omien ja miehen asp-säästöjen avulla omakotitalon.

Talous
 
Sami Kero / HS
Keravalainen Mona Laine keskusteli pankkiasioista Nooa Säästöpankin rahoituspäällikön Tarja Nousiaisen kanssa.
Keravalainen Mona Laine keskusteli pankkiasioista Nooa Säästöpankin rahoituspäällikön Tarja Nousiaisen kanssa. Kuva: Sami Kero / HS

Mona Laine oli kaukaa viisas. Kuusi vuotta sitten hän opiskeli lastentarhanopettajaksi, mutta päätti silti aloittaa vähistä rahoistaan asuntosäästämisen asp-tilille.

”Ne pienetkin summat osoittautuivat myöhemmin todella tärkeiksi. Niistä kertyi lopulta aika iso summa”, Laine sanoo.

Laineen mies oli säästänyt omalle asp-tilille. Kun säästöt yhdistettiin, Laineet pystyivät ostamaan Keravalta omakotitalon. Asp-lainan lisäksi ostoa ja remonttia varten piti ottaa tavallista asuntolainaa.

”Aspin ehdot ovat todella edulliset. Olen suositellut tutuillekin nuorille, että kannattaa vaan aloittaa säästäminen, vaikka ei vähään aikaan olisi asuntoa ostamassa.”

Lainakaton voimaantulon myötä asp-säästämisen suosion uskotaan kasvavan entisestään. Asp-tilin avulla ensiasunnon ostaja voi säästää omarahoitusosuuden yleiseen korkotasoon nähden hyvin edullisin ehdoin.

Asp-säästäjä on myös suojattu lainakaton mahdollisilta kiristyksiltä.

Eduskunnan käsittelyssä olevan lakiehdotuksen mukaan säästämisen aloitusikäraja laskee 15 vuoteen. Laki tulee näillä näkymin voimaan jo ennen kesää.

Mikä asp on?

Asp on valtion ja pankkien tukema asuntosäästämisjärjestelmä. Asp-tilin voi lakimuutoksen voimaantultua avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin ostanut asuntoa. Tilille pitää säästää vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä 150–3 000 euroa.

Säästössä pitää olla 10 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta. Asp-lainalla on paikkakunnasta riippuvat enimmäisrajat. Helsingissä raja on 180 000 euroa.

Jos asunto on kalliimpi, loput voi ottaa tavallisena asuntolainana.

Mitä hyötyä aspista on?

Pankki maksaa säästöille prosentin koron sekä 2–4 prosentin lisäkoron säästämisen aloitusvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta.

Alaikäisenä säästämisen aloittava voi valita alkaako lisäkoron laskenta-aika juosta heti vai vasta 18-vuotiaana.

Valtio antaa asp-säästäjälle ilmaisen takauksen ja korkosuojauksen. Lainakaton mahdolliset tulevat kiristykset eivät koske asp-säästäjiä.

Mitä tuloja alaikäinen voi tallettaa?

Alle 18-vuotias voi käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaan säästää asp-tilille vain sellaisia tuloja, joita hän holhoustoimilain mukaan itse hallitsee.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi omia palkkatienestejä vaikkapa kesätöistä. Pankkien mielestä tämän kohdan käytännön toteutus on hankalaa.

Entä jos tuli valinneeksi itselleen lisäkoron kannalta epäedullisen maksuajan?

Asp-tilin voi koska tahansa lopettaa ja perustaa uuden. Jos säästöjä on kertynyt niukasti, tili kannattaa ehkä vaihtaa uuteen ja aloittaa säästäminen alusta, muuten lisäkoron hyöty jää pieneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat