Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvava Basware laittoi osingot jäihin – ”Haluamme olla maailman suurin”

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Basware Oyj:n toimitusjohtaja Esa Tihilä.
Basware Oyj:n toimitusjohtaja Esa Tihilä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Laskujen sähköiseen käsittelyyn erikoistuneen Baswaren toimitusjohtaja Esa Tihilä on kyllästynyt Suomea piinaavaan synkistelyyn. Hänellä on vankka usko yhtiönsä kykyyn valloittaa maailmanmarkkinat.

”Marina, itku ja valitusta tuntuvat olevan koko ajan Suomessa päällä. Meillä tällaista tilannetta ei ole. Olemme onnistuneet viemään suomalaista osaamista maailmalle. Olemme velaton yhtiö, jolla on käytettävissä kymmeniä miljoonia euroja rahaa kasvua tukeviin investointeihin.”

Lisää rahaa kassaan kilahtaa uuden osingonjakopolitiikan ansiosta. Suomalaisyhtiölle harvinaisesti Basware ilmoitti tiistaina, ettei yhtiö aio maksaa osinkoa viime vuodelta lainkaan. Yhtiön hallitus on päättänyt laittaa osingot jäihin myös vuosina 2016–18.

Basware on kaukana kriisiyhtiöstä. Osinkojen pihtaaminen on yksinkertaisesti osa Baswaren kunnianhimoista kasvusuunnitelmaa.

”Meille 2015 oli läpimurtovuosi. Tavoitteenamme on olla maailman suurin verkkolaskujen operaattori. Tämä vaatii sitä, että kasvamme etenkin suurimmilla markkinoilla eli Englannissa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Näissä maissa orgaaninen kasvumme oli viime vuonna 43 prosenttia”, Tihilä selittää.

Hänen mukaansa yhtiön arvon muodostus on tärkeämpää kuin osinkojen jakaminen.

”Voisimme olla osinkokone, jos tekisimme bisnestä pelkästään Suomessa ja myisimme vain lisenssejä ohjelmistoihin. Se voisi olla kannattavaa, mutta kasvumahdollisuuksia ei olisi. Sen sijaan olemme globalisoituneet ja siirtyneet transaktiopohjaiseen palvelumalliin.”

Seuraavan kolmen vuoden aikana Basware tekee kaikkensa kasvaakseen lisää.

”Kun tuotteet ovat kunnossa ja markkinat ovat avautumassa ympäri maailmaa, kasvuun kannattaa panostaa.”

Pelkästään tänä vuonna yhtiö laittaa pelkästään kasvupanostuksiin 20 miljoonaa euroa, mikä on noin 15 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa myyntihenkilökunnan määrä nykyisestä noin sadasta työntekijästä.

Suomi on Baswarelle pieni markkina, ja investoinnit, mukaan lukien uudet työpaikat, valuvat suurelta osin ulkomaille.

Basware on kaukana kriisiyhtiöstä. Yhtiö kerännee siis pääomaa uusia yritysostoja varten. Viime vuonna Basware osti brittiläisen sähköisten hankintaratkaisujen toimittajan Procserven 25,6 miljoonalla eurolla.

”Tämä on täysin Suomessa keksitty juttu, jota viedään maailmalle. Maailman suurimmat yhtiöt käyttävät ohjelmistojamme ja palveluitamme yli sadassa eri maassa. Meillä on asiakkaina jo vähän yli miljoona organisaatiota.”

Ohjelmistoyhtiö julkisti tiistaina myös tilinpäätöksensä. Yhtiön koko vuoden liikevaihto kasvoi 12,3 prosenttia 143,4 miljoonaan euroon.

Yhtiö teki 4,7 miljoonan euron liikevoiton, kun vuonna 2014 liikevoittoa kertyi 4,3 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat