Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio: Jos EU myöntää Kiinalle ”markkinatalous­aseman”, jopa 190 000 työpaikkaa on uhattuna EU-maissa

Talous
 
Carlos Barria / Reuters
Viime vuoden lopulla Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä noin puolet koski aurinkopaneeleja
Viime vuoden lopulla Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä noin puolet koski aurinkopaneeleja Kuva: Carlos Barria / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin komissio arvioi, että 73 300–188 300 työpaikkaa on vaarassa EU-maissa, jos Kiinalle myönnetään myöhemmin tänä vuonna markkinatalousasema, Politico.eu-verkkolehti kertoo.

Markkinatalousasema – EU-slangissa MES – vähentäisi merkittävästi Kiinaan vastaan nostettuja polkumyyntijuttuja. Polkumyyntitapaukset koskettavat 1,38 prosenttia tämän hetkisestä Kiinan ja EU:n välisestä kaupasta

Politicolle vuodetun katsauksen mukaan eniten työpaikkoja häviää Italiasta ja Saksasta, kun taas monissa maissa vaikutukset ovat komission mukaan lievät.

Suomen osalta mainitaan nimeltä ainoastaan terästeollisuus. Kiinan MES-asema uhkaisi komission mukaan yhteensä hieman alle 700 suomalaisen työpaikkoja.

Paljon vakavampiakin arvioita on esitetty. Viime vuonna amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute varoitti, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta jopa 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Viime vuoden lopulla Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä noin puolet koski aurinkopaneeleja.

Suurin kärsijä Kiinan MES-asemasta olisi italialainen keramiikkateollisuus, josta uhkaa kadota noin 50 000 työpaikkaa. EU-lähteiden mukaan Italia on kaikkein jyrkimmin MES-aseman myöntämistä vastaan, kun taas Saksan kerrotaan olevan periaatteessa myöntyväinen asiaan.

Suomi ottaa kantaa asiaan sen jälkeen kun komission selvitykset MES-aseman vaikutuksista valmistuvat. Kiinan mukaan MES-asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuun 11. päivän jälkeen, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Kiina on ladannut paljon arvovaltaansa MES-aseman saamiseksi. EU-maille tilanne on hankala: yhtäällä ne haluavat suojata valmistavaa teollisuuttaan ja toisaalta kukaan ei halua Kiinan kanssa vihamielisiä välejä. Pekingin johtajilla on taipumusta näpäyttää omilla rangaistuksillaan maita, jotka heittäytyvät hankaliksi.

Komission katsauksen mukaan EU:lla on kolme päävaihtoehtoa MES-aseman suhteen. Ensimmäinen on se, että lainsäädäntöä ei Kiinan osalta muuteta.

”Tässä on selvä riski, koska se saattaa olla EU:n WTO-sitoumusten vastaista, mikä voisi johtaa oikeudelliseen kiistaan ja korvauksiin”, komissio arvioi.

Toinen vaihtoehto on myöntää Kiinalle MES-asema, mikä vähentää polkumyyntijuttuja, laskee Kiinan-vastaisia tulleja ja vie työpaikkoja.

Kolmas vaihtoehto on muuttaa EU-politiikkaa sen suhteen, miten Kiinan polkumyyntiin vastataan – esimerkiksi muita kauppaa suojaavia keinoja lujittamalla.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut EU:ta MES-aseman myöntämisestä. Lehti arvioi tuolloin, että EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Kiinan kauppa-asema on puhuttanut tällä viikolla Euroopan parlamenttia ja Hollannissa kokoontuvia kauppaministereitä.

Teräs- ja keramiikkateollisuuden lisäksi Euroopassa on vaarassa ainakin polkupyörien valmistus ja elektroniikkateollisuus, erityisesti aurinkopaneelien valmistus.

Suomessa metallinjalostuksessa työskentelee noin 12 000 ihmistä, heistä 8 500 terästeollisuudessa. Kaikki Suomessa toimivat teräsyhtiöt – Outokumpu, SSAB ja Ovako – ovat irtisanoneet työntekijöitään viime vuosina.

Suurin selitys eurooppalaisten terästyöpaikkojen katoamiseen on Kiinan valtava ja nopeasti kasvanut tuotanto.

Kiinan osuus maailman terästuotannosta on tänään yli puolet, kun vuonna 2003 se oli alle neljännes.

Kun Kiinan talouskasvu alkoi hiipua, markkinoilla huomattiin valtava ylituotanto-ongelma, jota Kiina purkaa vientiä lisäämällä ja hyvin aggressiivisella hinnoittelulla.

Viime vuonna Kiinan teräsvienti kasvoi yli neljänneksellä, edellisvuonna kasvua oli 51 prosenttia.

Esimerkiksi viime vuoden keväänä komissio asetti Kiinalle 25 prosentin polkumyyntitullin ruostumattoman teräksen kylmävalssatuille tuotteille.

Tulli puri: kyseisten kiinalaistuotteiden myynti Euroopassa romahti lähelle nollaa prosenttia aiemmasta lähes 10 prosentin osuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat