Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM sai vauhtia kasvuhankkeista

Kulukuuri ja valmistuneet investoinnit terästivät metsäjätin tilinpäätöstä.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingissä pääkonttoriaan pitävä UPM kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan.
Helsingissä pääkonttoriaan pitävä UPM kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Metsäyhtiö UPM:n vuosi 2015 oli täynnä kasvua, kulujen karsimista ja tiukkaa tuloksen tekoa. Yhtiön sellu-, vaneri- ja energiatoiminnot saavuttivat tulostavoitteet. Perinteinen paperikaan ei sabotoinut hyvää kehitystä.

Metsäjätin liikevaihto kasvoi viime loka–joulukuussa 2,57 miljardiin euroon. Vuoden 2014 vertailukaudella liikevaihto oli 2,53 miljardia euroa.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä jäi loka–joulukuussa 225 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin UPM teki 230 miljoonan euron tuloksen. Liikevoittoa kertyi nyt 8,7 prosenttia liikevaihdosta.

Osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä kasvoi silti 0,37 euroon, kun se oli vuotta aiemmin 0,32 euroa osakkeelta.

UPM aikoo maksaa viime vuodelta osinkoa 75 senttiä osakkeelta. Osinkoesitys on viisi senttiä suurempi kuin vuoden 2014 osinko.

Sijoittajat ottivat UPM:n tulosraportin vastaan tyytyväisinä. Yhtiön kurssi vahvistui Helsingin pörssissä merkittävästi.

Vahvuudet

UPM:llä on mainiot edellytykset parantaa tulostaan.

Moni investointi on joko juuri valmistunut tai loppusuoralla. Takana on 150 miljoonan euron säästöohjelma.

Yhtiö nimeää kasvuhankkeikseen esimerkiksi Kiinan Changshun tehtaan uuden erikoispaperikoneen ja Raflatacin toimintojen laajennukset Puolassa sekä Aasiassa. Raflatacin tarralaminaattia käytetään esimerkiksi pullojen etiketeissä.

Kymin sellutehtaan 160 miljoonan euron laajennus vihittiin käyttöön tammikuussa.

”Tehdas on ottanut vahvan startin, ja se saavuttaa lähes täyden tuotantotason vuoden lopussa”, sanoi toimitusjohtaja Jussi Pesonen puhelinkonferenssissa tiistaina.

UPM on aloittanut myös uudet laajennushankkeet Kaukaan sellutehtaalla ja Otepään vaneritehtaalla.

Uudenlaista potkua UPM hakee biopolttoaineista. Lappeenrannan biojalostamo käynnistyi viime vuoden alussa.

”Biopolttoaineet saavuttivat kannattavuusrajan loppuvuonna. Saavutus on varsin hyvä ottaen huomioon, että kyseessä on täysin uusi bisnes”, Pesonen sanoi.

Heikkoudet

Perinteinen paperi rasittaa UPM:ää, joka haluaisi vimmaisesti profiloitua innovatiivisena bioteollisuusyhtiönä.

Yhtiö sulki 800 000 tonnin edestä graafisten papereiden tuotantokapasiteettia Euroopassa vuoden 2015 alkupuoliskolla osana säästöohjelmaa.

”UPM on hyvä pitämään huolta omasta kilpailukyvystään, mutta kolmesta suuresta suomalaisesta metsäyhtiöstä UPM:n tuoteportfolio on selvästi eniten painottunut paperiin. Tästä johtuen sen näkymät eivät ole paremmat kuin Stora Ensolla tai Metsä Groupilla”, arvioi analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

Viljakainen kuvailee UPM:ää hyvin perinteiseksi sellu- ja paperiteollisuuden yhtiöksi. Viljakaisen mukaan yhtiön on keksittävä uutta liiketoimintaa ennemmin tai myöhemmin.

Tulevaisuus

Mobiililaitteiden ja sähköisen kommunikaation vallatessa maailmaa perinteinen paperiteollisuus supistuu vääjäämättä. Biopolttoaineet ovat UPM:n lupaava uusi avaus, mutta muillekin innovaatioille on tilausta.

Maailmantalouden epävarmuudet ovat puraisseet etenkin suuria teollisuusyhtiöitä ja raaka-aineiden tuottajia. Viljakaisen mukaan vahvan taseen UPM selviää riepotuksesta.

”Jos yhtiö haluaa olla alan yritysjärjestelyissä mukana, heillä on siihen taloudellista liikkumavaraa. UPM voisi olla tällaisissa neuvotteluissa kuskin paikalla. Kauppoja päästään tosin tekemään todennäköisesti vasta seuraavassa laskusuhdanteessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat