Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan-kaupan muutos uhkaa 190 000:ta työpaikkaa EU:ssa

Vuodetun katsauksen mukaan Suomessa uhattuna on 700 työpaikkaa.

Talous
 

Bryssel

Euroopan unionin komissio arvioi, että 73 300–188 300 työpaikkaa on vaarassa EU-maissa, jos Kiinalle myönnetään myöhemmin tänä vuonna markkinatalousasema, Politico.eu-verkkolehti kertoo.

Jos Kiina saisi markkinatalousaseman (MES), kiinalaisen tuonnin rajoittaminen polkumyyntitulleilla olisi nykyistä hankalampaa. Polkumyyntitapaukset koskettavat 1,38:aa prosenttia tämän hetkisestä Kiinan ja EU:n välisestä kaupasta.

MES-asema liittyy maailmankaupan sääntöihin. Kiinan mukaan asema kuuluu sille automaattisesti joulukuussa, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Vuodetun katsauksen mukaan eniten työpaikkoja häviää Italiasta ja Saksasta, kun taas monissa maissa vaikutukset ovat komission mukaan lievät. Suomen osalta mainitaan nimeltä ainoastaan terästeollisuus. Kiinan MES-asema uhkaisi komission mukaan yhteensä hieman alle 700 suomalaisen työpaikkoja.

Paljon vakavampiakin arvioita on esitetty. Viime vuonna amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute varoitti, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta jopa 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Viime vuonna Kiinaa vastaan oli asetettu yhteensä 52 erilaista polkumyyntirangaistusta. Niistä rahassa mitattuna noin puolet koski aurinkopaneeleja.

Suurin kärsijä Kiinan MES-asemasta olisi italialainen keramiikkateollisuus, josta uhkaa kadota noin 50 000 työpaikkaa. EU-lähteiden mukaan Italia on kaikkein jyrkimmin MES-aseman myöntämistä vastaan, kun taas Saksan kerrotaan olevan periaatteessa myöntyväinen asiaan.

Suomi ottaa kantaa asiaan sen jälkeen kun komission selvitykset vaikutuksista valmistuvat.

Kiina on ladannut paljon arvovaltaansa MES-aseman saamiseksi. EU-maille tilanne on hankala: yhtäällä ne haluavat suojata valmistavaa teollisuuttaan, ja toisaalta kukaan ei halua Kiinan kanssa vihamielisiä välejä. Pekingin johtajilla on taipumusta näpäyttää rangaistuksillaan maita, jotka heittäytyvät hankaliksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat