Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ja USA saivat aikaan uuden tietosuojasopimuksen – Reijo Aarnio: ”Yhdysvallat on jossain määrin taipunut EU:n tahtoon kansalaisten tietosuojassa”

Talous
 
Liisa Takala
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kuva: Liisa Takala

Euroopan komissio ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet uuden tietosuojasopimuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Olemme sopineet yhdysvaltalaisten kumppaneidemme kanssa kehikosta, joka varmistaa oikeanlaisen vallan tasapainotuksen”, sanoi digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip sanomalehti Financial Timesin mukaan.

Lehden mukaan Yhdysvallat aikoo lähettää EU:lle kirjeen, jossa se lupaa välttää EU:n kansalaisten laitonta verkkoliikenteen massavalvontaa.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan sopimuksessa Yhdysvallat antaa takeensa sille, että EU:n kansalaisten tietoliikennettä voidaan tarkkailla vain täsmällisin rajoituksin ja suojatoimin.

Uutistoimiston mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on luvannut nimittää oikeusasiamiehen käsittelemään EU:n kansalaisten valituksia Yhdysvaltojen urkinnasta.

Komission piti neuvotella Yhdysvaltojen kanssa uusi tietosuojasopimus Euroopan unionin tuomioistuimen lokakuussa tekemän ratkaisun takia.

Tuomioistuin katsoi, että EU:n ja Yhdysvaltojen edellinen tietosuojaa koskeva turvasatamapäätös (Safe Harbor) oli pätemätön.

Vuonna 2000 tehty turvasatamapäätös tarkoitti, että komission mielestä yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuojan taso oli riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta.

Siksi komissio salli, että yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja siirrettiin Euroopasta Yhdysvaltoihin. Sittemmin on selvinnyt, että Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee erittäin laajasti käsiksi yhdysvaltalaisten yritysten hankkimiin tietoihin.

EU:n tuomioistuimen mukaan turvasatamapäätöksessä ei otettu riittävästi huomioon perusoikeuksiin kuuluvaa yksityisyyden suojaa.

Tuomioistuimen mukaan kansallisella tietosuojaviranomaisella on velvollisuus varmistaa, että käyttäjien tietojen siirtyminen Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltojen kautta ei johda perusoikeuksien loukkauksiin.

”Onhan se aika hienoa, että Yhdysvallat on jossain määrin taipunut EU:n tahtoon kansalaisten tietosuojassa. Vielä on ennenaikaista sanoa juuri mitään sopimuksen sisällöstä, mutta kyllä se vaikuttaa myös suomalaiseen keskusteluun verkkotiedustelusta. Jopa yhdysvaltalaiset katsovat, että tietoliikenteen massavalvonta loukkaa eurooppalaisten perusoikeuksia”, sanoo Brysselistä tavoitettu tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Tuomioistuin totesi ratkaisussaan, että verkkoliikenteestä kerättävät tiedot ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta.

Turvasatamapäätös oli suomalaisille yrityksille henkilötietolain edellyttämä peruste sille, että ne sallivat it-palveluidensa ulkoistamisessa tietojen siirron Yhdysvaltoihin. Sanomalehti Financial Timesin mukaan 4 000 eurooppalaista yritystä salli tietojen siirron Yhdysvaltoihin turvasatamapäätöksen perusteella.

Tuomioistuimen katsottua turvasatamasopimuksen pätemättömäksi, yritykset eivät voi enää nojata siihen. Siksi komission piti neuvotella uusi sopimus, joka ottaisi huomioon EU-tuomioistuimen kannan yksityisyyden suojaan.

Oikeustaistelu alkoi siitä, kun itävaltalainen 28-vuotias oikeustieteen jatko-opiskelija Maximillian Schrems teki kesäkuussa 2013 Irlannin tietosuojaviranomaiselle valituksen.

Valituksessa pyydettiin selvittämään, onko ohjelmistoyhtiö Facebookilla oikeus siirtää käyttäjiensä tietoja Yhdysvaltoihin. Facebookilla on Irlannissa suuri palvelinkeskus.

Ennen valitustaan hän oli pyytänyt Facebookilta kaikki itseään koskevat tiedot, joita oli yhteensä 1 200 liuskaa.

Tietosuojaviranomainen katsoi, että sillä ei ole toimivaltaa tutkia asiaa komission turvasatamapäätöksen takia. Myöhemmin tietosuojaviranomainen kuvaili kantelua perusteettomaksi ja ärsyttäväksi.

Schrems siirsi asiansa irlantilaisen tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Irlantilainen oikeus pyysi asiassa ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta.

Jukka Gröndahl HS
Andrus Ansip
Andrus Ansip
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat