Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varakas Fortum leikkaa osingonjakoaan – matalat sähkön hinnat heikensivät tulosta

Fortumin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että Fortum jakaa viime vuodelta osinkoa 1,10 euroa osaketta kohden, eli yhteensä kaikkiaan 977 miljoonaa euroa.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilalahdessa tiistaina.
Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilalahdessa tiistaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen suurin energiayhtiö Fortum pienentää osingonmaksuaan toissa vuodesta.

Fortumin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että Fortum jakaa viime vuodelta osinkoa 1,10 euroa osaketta kohden, eli yhteensä kaikkiaan 977 miljoonaa euroa.

Osinkosumma saattaa olla pettymys monille omistajille, sillä yhtiön kassa pullottaa rahaa, kun Fortum myi sähkönjakelun verkkonsa Suomessa ja Ruotsissa yhteensä yli kahdeksan miljardin euron summalla.

Suomessa verkko myytiin ulkomaalaisessa omistuksessa olevalle Carunalle, jonka verkkomaksujen korotuksista on kohistu viime päivinä.

Vuodelta 2014 Fortum maksoi osinkoa 1,30 euroa osakkeelta eli yhteensä vajaat 1,2 miljardia euroa.

Suurin osa Fortumin osingoista menee Suomen valtiolle, joka omistaa yhtiöstä lähes 51 prosenttia. Viime aikoina yhtiön osake on kiinnostanut erityisesti suomalaisia piensijoittajia. Kotimaisen omistuksen osuus on Fortumissa noussut.

Sähköverkkojen myynnin takia Fortumin kokonaistulos viime vuodelta oli loistava. Liikevoitto oli yli 4,2 miljardia euroa, eli isompi kuin liikevaihto, joka oli 3,5 miljardia.

Varsinaisen liiketoiminnan tulos, eli tulos sähkön ja lämmön tuotannosta ja myynnistä heikkeni viime vuonna. Liiketoiminta tuotti liikevoittoa 922 miljoonaa euroa, kun luku oli toissa vuonna lähes 1,4 miljardia.

Yhtiön mukaan tulosta painoivat matalat sähkön hinnat ja tappiokirjaukset, joita tehtiin Inkoon hiilivoimalan ja Ruotsin Oskarshamnin kahden ydinvoimalaitoksen lopettamispäätösten takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat