Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan hintakisa söi Keskon päivittäistavarakaupan kannattavuutta

Kauppakonserni nostaa osingon 2,50 euroon

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Keskon pääkonttori Helsingissä.
Keskon pääkonttori Helsingissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Ruokakauppojen kiristynyt hintakilpailu söi Keskon päivittäistavarakaupan kannattavuutta ja liikevoittoa viime vuonna. Kauppakonserni julkisti viime vuoden tuloksensa keskiviikkona.

Päivittäistavarakaupassa Keskon liikevaihto laski 0,9 prosenttia. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui 7,8 miljoonaa euroa 54,5 miljoonaan euroon. Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti pieneni koko viime vuoden aikana päivittäistavarakaupassa 4,7 prosentista 3,8 prosenttiin.

”Päivittäistavarakaupassa kannattavuus oli hyvä, vaikka liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä laski edellisestä vuodesta. Tähän vaikutti merkittävimmin kiristynyt hintakilpailu”, Keskon tiedotteessa todetaan.

Kesko arvioi Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksiin perustuen, että vähittäishinnat päivittäistavaramarkkinoilla halpenivat viime vuonna prosentin edellisvuoteen verrattuna.

Elintarvikkeiden hintojen alentamisesta on tiedottanut näyttävästi etenkin S-ryhmä. Tammikuussa Kesko ilmoitti, että myös K-kaupat ryhtyvät alentamaan hintojaan.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi maanantaina, että taistelu päivittäistavarakaupan markkinaosuuksista jatkuu kovana tänä vuonna.

Kokonaisuudessaan Keskon liikevoitto ja liikevaihto supistuivat loka–joulukuussa. Liikevaihto supistui 4,4 prosenttia. Paikallisissa valuutoissa ilman Anttilaa se kuitenkin pysyi viime vuoden tasolla.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä pieneni 2,7 miljoonaa euroa 59,1 miljoonaan euroon.

Keskon tulos oli hyvällä tasolla myös vuoden 2015 viimeisellä vuosineljänneksellä. Koko vuoden osalta strategian toteutukseen ja taloudelliseen tulokseen voimme myös olla tyytyväisiä, varsinkin kun huomioidaan ostovoiman edelleen heikko kehitys päämarkkina-alueella Suomessa”, konsernin pääjohtaja Mikko Helander sanoo tiedotteessa.

Keskon toiseksi suurimmalla alalla, rauta- ja erikoiskaupassa, kannattavuus parani merkittävästi viime vuonna.

Rauta- ja erikoiskaupassa liikevaihto supistui 12 prosenttia loka–joulukuussa, mutta paikallisissa valuutoissa ilman Anttilaa se kasvoi 3,1 prosenttia. Liikevoitto kasvoi 7,5 miljoonaan euroon viime vuoden 3,7 miljoonasta.

Keskon hallitus aikoo esittää osingon korottamista tänä vuonna 2,50 euroon. Tästä kerrottin jo tammikuussa. Viime vuonna osinko oli 1,50 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat