Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina valtaa maailman siemenmarkkinoita – haluaa ostaa sveitsiläisyhtiön lähes 40 miljardilla eurolla

Kiina pyrkii vankistamaan kotimaista omistustaan maailman maatalousmarkkinoilla

Talous
 
Arnd Wiegmann / Reuters
Syngentan tehdas Sveitsin Steinin kunnassa heinäkuussa 2015.
Syngentan tehdas Sveitsin Steinin kunnassa heinäkuussa 2015. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

Kiinan valtionyhtiöstä saattaa tulla yksi maailman suurimmista siementuottajista ja maailman suurin maatalouskemikaalien tuottaja. Chem China teki keskiviikkona ostotarjouksen sveitsiläisestä Syngentasta. Valtava lohko maailman siemenkaupasta saattaa päätyä kiinalaiskäsiin.

Chem China tarjoaa 43 miljardia dollaria eli 39 miljardia euroa Syngentasta. Syngenta on lisäksi yksi johtavista siementen tuottajista.

Kauppa todennäköisesti toteutuu, sillä Syngentan hallitus on jo suositellut kaupan hyväksymistä osakkeenomistajilleen.

Syngentan osake singahti nousuun jo tiistaina ostotarjoushuhujen vuoksi. Chem Chinan julkistettua tarjouksen keskiviikkona yhtiön markkina-arvo voimistui yli kuusi prosenttia Sveitsin pörssissä.

Ulkomaiset sijoittajat saattavat pian päästä takaisin käsiksi Syngentan osakkeisiin. Chem China kertoo verkkosivuillaa, että se harkitsee Syngentan uudelleen listaamista pörssiin muutama vuosi kaupan toteutumisen jälkeen.

Kaupan myötä kymmenesosa maailman siementuotannosta siirtyisi Chem China käsiin. Chem China on täysin Kiinan valtion omistama.

Syngentaa suurempia siementuottajia ovat vain yhdysvaltalaiset Monsanto ja Dupont. Dupontin markkinaosuus on hieman kasvamassa, jos sen suunniteltu fuusio Dow Chemicalin kanssa toteutuu.

Aiemmin Kiinassa ei ole ollut globaalissa mittakaavassa suurta siemenyhtiötä. Chem Chinalla ei ole aiemmin lainkaan siemeniin liittyvää liiketoimintaa.

1,4 miljardin kansalaisen Kiinalle kotimainen maatalous ja ruoantuotantoon liittyvät ulkomaiset omistukset ovat elintärkeitä. Syngenta-kaupan taustalla ovat siis myös kansalliset intressit.

Myös kemikaaliosaaminen on tärkeää maalle, jonka maatalous on vielä monin osin hyvin vanhanaikaista.

Maatalouskemikaalit ovat aiemmin muodostaneet vain noin puolet Chem Chinan 36 miljardin euron liikevaihdosta. Loppu tulee öljytuotteista.

Syngentan liikevaihto on noin 14 miljardia euroa.

Ympäristöjärjestöt ovat olleet jo pitkään huolissaan maatalouden yksipuolistumisesta ja siementuotannon keskittymisestä vain muutaman toimijan käsiin.

Chem China ja Syngentan sekä Dupontin ja Dow Chemicalin fuusiot loisivat entistä suurempia toimijoita ruoantuotannon avainaloille.

Maatalouden monimuotoisuutta yritetään turvata esimerkiksi siemenpankkien avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat