Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK ennustaa Suomen synkän taloustilanteen jatkuvan – irtisanomisiakin on yhä edessä

Alkuvuoden aikana on turha odottaa käännettä parempaan, suomalaisyritykset arvioivat Elinkeinoelämän keskusliiton barometrissä

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Rakennustyömää Helsingin Jätkäsaaressa 15. tammikuuta 2016. Rakennusalalla kasvu on vahvempaa kuin muilla toimialoilla, mutta kysyntä ei yritysten mielestä ole riittävää.
Rakennustyömää Helsingin Jätkäsaaressa 15. tammikuuta 2016. Rakennusalalla kasvu on vahvempaa kuin muilla toimialoilla, mutta kysyntä ei yritysten mielestä ole riittävää. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ennustaa synkeän taloustilanteen jatkuvan vuoden ensimmäisen puoliskon ilman merkittäviä muutoksia.

Lisäksi EK povaa, ettei yt-neuvottelujen suma ole vielä ohi, vaan yritykset vähentävät työntekijöidensä määrää vielä hieman. Myös tilauskannat pysyvät matalina.

EK:n suhdannebarometri perustuu yrityksille lähetettyyn kyselyyn, jossa eri alojen toimijat arvioivat suhdanteita vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.

Valtaosa yrityksistä odottaa taloustilanteen jatkuvan suunnilleen yhtä heikkona kuin aiemminkin.

Himmeitä valonpilkahduksia on luvassa teollisuudessa ja rakentamisessa. Etenkin teollisuussektorilla näkymät ovat silti huomattavasti keskiarvoa heikommat.

Tammikuussa EK:n kyselyyn vastanneista 12 prosenttia teollisuusyrityksistä arvioi suhdanteidensa paranevan puolen vuoden sisällä. Kahdeksan prosenttia uskoi tilanteen heikkenevän entisestään.

Teollisuustuotanto kasvoi hitaasti loka–joulukuussa. Vaatimatonta kasvua on luvassa myös tammi–maaliskuulle, eikä vauhti todennäköisesti kiihdy edes keväällä.

Rakennusalalla kasvu on vahvempaa kuin muilla toimialoilla. Silti tilauskanta jää normaalitasosta, eikä kysyntä yritysten mielestä ole riittävää.

Aiempaa valoisampaan tulevaisuuteen jaksoi uskoa 13 prosenttia vastanneista yrityksistä. Yhdeksän prosenttia odottaa tilanteen synkkenevän entisestään.

Palvelusektori junnaa EK:n arvioiden mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon paikoillaan. Myynnin kasvu on nopeutumassa, mutta kannattavuus ei parana ja henkilöstö kutistuu hieman.

Viime vuonna palvelualojen suhdanteet kohenivat loivasti, mutta pysyttelivät silti tavallista huonompina.

Palvelualan yrityksistä 12 prosenttia luottaa suhdanteen vahvistumiseen, kun taas 15 prosenttia ennustaa alamäkeä.

Globaali kysyntä ei välttämättä riitä auttamaan Suomea, joka yrittää kömpiä ylös taantumasta.

Maailmantalouden kasvuennusteet ovat 3–3,5 prosentin välillä, maailmankauppa jatkaa hidastumistaan ja talousveturi Kiina yrittää toteuttaa talousrakenteiden vaikeaa muutosta, mikä hyydyttää kasvua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat