Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten vimma paketoida kaikkea kasvatti Metsä Boardin tulosta

Loppuvuoden tulos heikensi investointiin liittyvä seisokki

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia.
Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Metsäliittoon kuuluva pörssiyhtiö Metsä Board kykeni selvästi parantamaan koko vuoden tulostaan, vaikka vuoden viimeisellä kvartaalilla tulos aleni viime vuodesta.

Yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli noin 35 miljoonaa euroa loka–joulukuussa, kun vastaava voitto vuotta aikaisemmin vastaavaan aikaan oli 54,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski vuoden viimeisellä kvartaalilla viime vuoden 497,6 miljoonasta eurosta 462,2 miljoonaan euroon.

Koko vuoden voitto kasvoi 179,9 miljoonaan euroon viime vuoden 136,5 miljoonasta eurosta. Se on 9 prosenttia noin kahden miljardin euron liikevaihdosta. Liikevaihto pysyi jokseenkin ennallaan. Osakekohtainen tulos 0,34, kun viime vuonna se oili 0,26.

Loppuvuoden liikevaihtoa heikensi noin 20 miljoonaa euroa Ruotsin Husumin kartonkien päällystelinjan investointiohjelmaan liittyvä seisokki. Myös kartonkitoimitukset laskivat hieman. Yhtiön mukaan lasku on kausiluonteista.

Yhtiön hallitus esittää, että tilikaudelle maksetaan osinkoa 0,17 euroa osakkeelta, kun viime vuonna yhtiö maksoi osinkoa 0,12 euroa osakkeelta.

”Vuosi 2015 oli meillä kokonaisuudessa ennätysten vuosi”, sanoo Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio yhtiön tiedotteessa.

Metsä Board on keskittynyt kartonkiin. Kartonkien hinnat pysyivät tasaisina. Yhtiön kartonkien myynti kasvoi vuoden aikan 12 prosenttia.

Yhtiön koko vuoden myyntiä piristi se, että yhä enemmän kaikkea laitetaan paketteihin ja myyntitelineitä rakennetaan kartongista. Ihmiskunta kasvaa, ja päivä päivältä on enemmän ihmisiä, jotka ostavat esimerkiksi ruokansa paketoituna. Metsä Boardin kartonkeja näkee esimerkiksi kauppojen hyllyillä.

Metsä Boardin myyntivaltti on se, että yhtiö tekee kartonkia ensikuidusta, joka mahdollistaa kevyiden ja myös puhtaiden pakkausmateriaalien tekemisen esimerkiksi ruokateollisuudelle.

Yhtiö ilmoitti luopuvansa tappiollisesta paperista yli vuosi sitten ja arvelee, että viimeinen paperierä valmistuu vuonna 2017. Tänä syksynä se pääsi eroon tappiollisesta saksalaisesta Gohrsmühlen tehtaastaan. Se oli päätepiste yhtiön epäonnistuneelle seikkailulle, jossa se osteli vanhoja tehtaita ympäri Eurooppaa.

Metsä Board on johtava eurooppalainen taivekartongin ja ensikuitulainerin valmistaja. Yhtiön keveät kartongit soveltuvat erityisesti kuluttaja-, myymälä- ja tarjoilupakkauksiin.

Metsä Board on pörssissä oleva osa Metsä Groupia. Koko ryhmittymän liiketulos ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 123 miljoonaan euroon loka–joulukuussa viime vuoden vastaavan ajanjakson 117 miljoonasta eurosta. Vastaavan ajanjakson liikevaihto laski 1 248 miljoonasta eurosta 1 205 miljoonaan euroon.

Konsernin koko vuoden 2015 liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 537 miljoonaa eruoa. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 418 miljoonaa euroa. Konsernin vahva osa oli sellukauppa, vaikka euromääräiset hinnat laskivat hieman loppuvuonna.

Pääjohtaja Kari Jordan on tyytyväinen vuoteen. ”Metsä Groupin liiketoiminta kehittyi vuonna 2015 positiivisesti. Liikevaihto kasvoi, liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli selvästi edellisvuotta parempi, kassavirtamme oli hyvä ja taseemme vahvistui”, hän sanoi yhtiön tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat